Del

Internetspil skal ruste unge til arbejdslivet

Hvad gør du, hvis chefen vil være venner med dig på facebook? Interaktivt brætspil med nyudviklet materiale giver nem adgang til at undervise i psykisk arbejdsmiljø.

Unge lærlinge og elever er en sårbar gruppe på arbejdsmarkedet. De kommer tidligt i arbejde på fuld tid - og indgår som medarbejdere på arbejdspladsen sammen med mange voksne. Forholdsvist mange elever forlader uddannelserne, nogle som følge af psykiske problemer. Nu er der hjælp at hente for de undervisere, der skal klæde dem på til arbejdslivets udfordringer.

Baseret på virkelige hændelser

www.ditarbejdslivnu.dk er udviklet af forskere og formidlere ved Arbejdsmedicin Herning, Hospitalsenheden Vest. Sitet består af et interaktivt brætspil, autentiske historier om erfaringer fra arbejdslivet fortalt af unge, viden om arbejdsmiljø og et undervisningsmateriale, der skal ruste erhvervsskoleelever til nogle af de udfordringer, et arbejdsliv kan give.

Sitet har været i luften siden 2013, men materialet er nu tilpasset erhvervsskolernes fire nye hovedområder (jf. erhvervsskolereformen fra 2015) og tilbyder nyt undervisningsmateriale, så det bliver let at anvende i undervisningen i psykisk arbejdsmiljø.

En af sitets store styrker er, at spillet baseres på virkelige historier. Gennem forskellige "scener fra en arbejdsdag" skal eleverne forholde sig til situationer med mobning, urimelige chefer og komplicerede rollefordelinger. Disse emner kan være svære at sætte ord på gennem almindelig klasseundervisning, fordi de kan føles meget personlige og indimellem også tabubelagte. Når eleverne møder situationerne i et computerspil, giver det en anden og positiv indlæringsform. En anden styrke er det, at eleverne spiller dilemmaspillet individuelt, hvilket sikrer, at alle er aktive.

De nævnte scener og historier er udviklet på baggrund af interviews med unge elever, lærlinge og nyuddannede, hvilket sikrer et udgangspunkt i virkelighedsnære problematikker for unge i arbejde.

FAKTA

Spillet kan findes på www.ditarbejdslivnu.dk og downloades til telefon og tablet via App Store (søg på "dit arbejdsliv dilemmaspil") og Google Play (søg på "dit arbejdsliv").

Finansiering: Projektet er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden

Kontakt: Projektleder Regine Grytnes, antropolog, ph.d.: tlf. 7843 3500 eller mail: reggry@remove-this.rm.dk

Daglig projektleder Helene Meldgaard Pedersen, antropolog: tlf. 7843 3500 eller mail: anhpde@rm.dk

  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K