Del

Sprogcenter og snusepraktik

På EUC Nord i Hjørring har man etableret et sprogcenter og undervist flygtninge på flere niveauer igennem fem år.

Jeanette Ørtoft, vicedirektør på EUC Nord, mener, de er særligt gode til at løfte den opgave i forhold til en kommunal sprogskole, fordi erhvervsskoler har lang erfaring med at etablere virksomhedspraktik og dermed kombinere sprogundervisning og praktik.

Succes med snusepraktikker

- Jammerbugt Kommune vil gerne have, at sprogundervisningen ligger hos os, fordi vi får løftet flere unge videre ud i en ordinær ungdomsuddannelse. Det skyldes sikkert også muligheden, for det vi kalder snusepraktikker, hvor de unge kan snuse til vores tekniske og merkantile uddannelser, se dem an, snakke med underviserne og blive inspireret til at gå i gang, fortæller Jeanette Ørtoft.

Tilbyder sprogundervisning på flere niveauer

På EUC Nord underviser man i dansk på mange niveauer og har gjort det igennem flere år.

- Vi løfter en stor opgave i undervisning i ”asyldansk”. Det er danskundervisning af asylansøgere, der venter på at få opholdstilladelse. De har krav på at få 2 1/2 times danskundervisning 4 dage om ugen, og der underviser vi p.t. 200 kursister, fortæller Jeanette Ørtoft.

Asyldansk køres som IDV (indtægtsdækket virksomhed) på skolen, og varetages af en række timelærere og fastansatte lærere. En anden stor aktivitet er undervisning af flygtninge, der har fået opholdstilladelse.

- Vi løser også en stor opgave for Jammerbugt Kommune i forhold til undervisning af unge under 29 år i den gruppe. Hver dag modtager 110 unge flygtninge undervisning i dansk, IT, samfundsfag og engelsk. Målet for dem er at blive klar til at gå videre på en ordinær ungdomsuddannelse, og det har vi faktisk ret stor succes med, fortæller Jeanette Ørtoft.

En kompleks opgave

På EUC Nord vil man gerne fortsætte undervisning af flygtninge, men erkender også at det er en aktivitet, der kræver meget af skolen.

- Det er en kompleks opgave, der kræver enorm fleksibilitet. Vi ved aldrig, hvor mange elever vi kan forvente at få visiteret, og det kræver hele tiden ny planlægning, leje af nye lokaler samt nye ansættelser. Men vi fortsætter gerne, siger Jeanette Ørtoft, - det er en vigtig opgave at løse.

 

  • Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K