Del

Innovation på plakaten

Mere end 400 Mercantec-elever fra forskellige uddannelser var tirsdag d. 18. november samlet til en dag fyldt med sprudlende idégenerering, masser af energi og højt humør.

Det skete som følge af skolens innovations- og iværksætterdag - en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor Mercantec-elever løser udfordringer stillet af lokale organisationer og virksomheder. Formålet med dagen er at synliggøre over for omverdenen, hvordan eleverne arbejder tværfagligt med innovation og praktiske kompetencer.

– På Mercantec har vi en lang tradition for at samarbejde på tværs af fag og uddannelser, og innovation ligger i skemaet på de to erhvervsgymnasier såvel som på erhvervsuddannelserne. At arbejde innovativt og selvstændigt med cases, giver eleverne en uddannelse, hvor de oplever, at det de lærer, kan bruges til noget i virkeligheden, siger Bo Lykke Fredsgaard, rektor på Viborg Handelsgymnasium & Viborg Tekniske Gymnasium.

Ris a la mande på yoghurt og granatæbler
To elevgrupper der ikke ser hinanden til daglig, men som i dagens anledning skulle samarbejde, var kokke- og ernæringsassistentelever fra Hotel- & Restaurantskolen og handelsskoleelever fra Handelsskolen Viborg. Med udgangspunkt i tv-konceptet ”Masterchef” skulle de i fællesskab udvikle, markedsføre og sælge en frokostmenu til andre elever på Mercantec med mindst mulig madspil for øje.

Eleverne havde kun adgang til en begrænset type råvarer fra start – og det betød, at de var nødt til at være kreative i køkkenet såvel som i markedsføringen:
– Vi har lavet ris a la mande, men vi har hverken haft adgang til mælk eller kirsebær til sauce. I stedet har vi lavet den med græsk yoghurt og granatæbler, siger Rikke Follestrup fra gruppe 1, der er kokkeelev på Hotel- og Restaurantskolen.

– Vi kommer fra to vidt forskellige verdener, men har suppleret hinanden rigtig godt – og det er nok det, der har gjort, at vi har solgt så meget i dag. Det har været sjovt at komme ud og arbejde med tingene i virkeligheden frem for i et klasselokale, siger Lasse Laugesen, fra Handelsskolen Viborg.

Tablets og smartphones i folkekirken
I den anden ende af Mercantec havde Trine Hostrup, som er ungdomspræst i Viborg, sat skolens it-supportere, datateknikere og industriteknikere på hårdt arbejde. Eleverne havde fået til opgave at komme med ideer til brug af projektorer, tablets og smartphones i folkekirken. Og præsten var tilfreds med dagens udbytte:

- Der er kommet rigtig mange gode input til, hvordan man kan bruge digitale teknologier i gudstjenesten og til markedsføring af arrangementer. Den gruppe der vandt i dag, har både tænkt apps og brug af de sociale medier ind i deres løsning - og ideen med at gøre folkekirken interaktiv er rigtig god, siger Trine Hostrup.

På Viborg Handelsgymnasium begyndte 1.g'ernes innovationsdag med et oplæg om brugerdreven innovation og entreprenørskab af udviklingskonsulent Rune Overvad Skibelund Schou fra Via University College. Herefter idégenererede eleverne for lokale virksomheder i Viborg, før syv grupper blev kåret som dagens vindere. Også førsteårseleverne på Viborg Tekniske Gymnasium holdt innovationsdag. Her var der fokus på ideer til, hvordan man gør Viborg Baneby til en levende, banebrydende og bæredygtig bydel i fremtiden.

- Det er godt at have en hel dag til at prøve noget andet – og det er sjovt at opleve at man ved hjælp af nye metoder faktisk kommer på ideer, som man ikke umiddelbart havde forestillet sig, siger Karen Margrethe Christensen, førsteårselev på Viborg Tekniske Gymnasium.

Fakta om Mercantecs Innovationsdag 2015
Mercantec er en af mange erhvervsskoler landet over, som i denne uge sætter fokus på iværksætteri og innovation. Landet over er Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut og Danske Erhvervsskoler nemlig gået sammen om at fejre ”Global Entrepreneurship Week”, som i denne uge fejres i mere end 150 lande.

Mercantecs it-supportere, datateknikere og industriteknikere havde af Viborgs ungdomspræst Trine Hostrup fået til opgave at komme med ideer til brug af projektorer, tablets og smartphones i folkekirken.

  • Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K