Del

Mere og bedre VEU – men hvordan?

Danske Erhvervsskoler hilser initiativerne i vækstpakken velkommen og ser frem til, at VEU-millionerne får sat gang i AMU-aktiviteten. Erhvervsskolerne er dog bekymrede for, om initiativerne giver det nødvendige løft til efterudannelsesområdet.

Faldet i AMU-aktiviteten er et alvorligt samfundsmæssigt problem, der kræver fælles indsats for at blive løst. En del af målet med vækstpakken og VEU-millionerne er at løfte voksen- og efteruddannelsesområdet og kickstarte AMU-aktiviteten. Danske Erhvervsskoler er enig i, at vækstpakken er et vigtigt skridt i retning af at få vendt den negative udvikling i AMU-aktiviteten, men initiativerne løser ikke alle udfordringerne.

- Set ud fra et bredt samfundsmæssigt perspektiv har vi alle interesse i at sikre, at kompetenceniveauet i arbejdsstyrken højnes løbende. Det understøtter udvikling og fastholdelse af arbejdspladser i Danmark, og sikrer vækst og velfærd. Det er derfor, det er så afgørende, at vi får gang i AMU-aktiviteten igen, siger Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler.

AMU-aktiviteten styrtdykker

De seneste 4 år er aktiviteten på AMU-området styrtdykket. Antallet af AMU-kursister er faldet fra 1.053.648 i 2010 til 620.475 i 2013. Et fald på hele 41 procent. Og det endda i en periode med lavkonjunktur, hvor arbejdsgiverne normalt sender deres medarbejdere på efteruddannelse.

- Tallene vidner om en alvorlig nedgang. Vækstpakken favner bredt og forsøger at målrette tilgangen til de områder, der er i vækst. Og det er positivt. Men vi er bekymrede for, om det er de rigtige steder, der bliver sat ind, og om indsatsen kommer rettidigt, siger Lars Kunov. Et centralt eksempel er de planlagte forbedringer af portalen EfterUddannelse.dk, som Danske Erhvervsskoler meget gerne ser fremrykket.

- Der skal etableres et brugervenligt tilmeldingssystem til AMU-kurserne. Hvis det ikke sker hurtigst muligt, kommer der næppe gang i AMU-aktiviteten, siger Lars Kunov.

  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K