Del

Hhx- og htx-elever underviser folkeskoleelever i at kode

På Det Blå Gymnasium i Tønder er den digitale strategi på plads, og fokus på digitaliseringens mange muligheder er bredt forankret i organisationen. Derfor var man heller ikke i tvivl om, at skolen skulle være med i Region Syddanmarks netværk ”CrossingIT”

Helena Nattestad Kjærbæk, er lektor og underviser i IT på hhx (Det Blå Gymnasium) og Kommunikation/IT på htx (EUC Syd i Tønder) og fortæller her om skolens erfaringer fra et pilotforsøg under CrossingIT.

- Vi arbejder på at udvikle elev-til-elev forløb i samarbejde med virksomheder. I foråret har vi afprøvet et projekt, hvor vores elever, både hhx og htx (htx-eleverne kommer fra EUC Syd, som Det Blå Gymnasium samarbejder med, red.), har udviklet et undervisningsforløb omkring grafisk design og vektorgrafik for 8. klasser på to lokale folkeskoler, Løgumkloster Distriktsskole samt Overbygningsskolen i Tønder.

Forløbet var en stor succes både for 1.g.-eleverne og for 8. klasserne.

- Vi fik hjælp fra en grafiskdesigner der, sammen med vores elever, tog udgangspunkt i vektorgrafik i byrummet, og eleverne blev derefter undervist i at anvende Adobe Illustrator (professionelt grafisk program). Derefter fik vores elever til opgave at udvikle forløb til videreformidling af vektorgrafik inklusiv SVG kodning til 8. klasserne.

Øjenåbner for eleverne

- For eleverne var forløbet en stor øjenåbner. Det var både interessant at arbejde med en professionel grafiker og Adobe Illustrator, hvor de erfarede, at professionelle programmer er ret komplekse – ligesom de fik et helt nyt syn på vektorgrafik.

- Folkeskoleeleverne var mest udfordret af SVG-kodningen, men de arbejdede interesseret med det og fik stor indsigt i de mange muligheder særligt i forhold til både matematik og fysik.

På Det Blå Gymnasium er der stort fokus på digitaliseringens mange muligheder. - Vi kredser hele tiden om at finde nye veje, der kan løfte IT-indsatsen og finde nye måder, hvorpå vi kan tænke IT og digitalisering ind.

- Derfor vil vi sikkert også arbejde videre med lignende initiativer fremadrettet, siger fortæller Helena Nattestad Kjærbæk.

 

FAKTA: CrossingIT er et netværksprojekt

CrossingIT er et netværksprojekt, bestående af et samarbejde mellem 7 kommuner på tværs af Region Syddanmark.
De lokale erhvervsgymnasier er drivkraften i den lokale netværksdannelse. Målet med CrossingIT er at fremme viden og færdigheder i kodning og programmering hos de unge i Region Syddanmark og fremme søgningen til STEM-uddannelserne.

  • Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K