Del
 | Nyhed

Bedsteforældre knækker frafald

(artikel fra 3F)

Af Asger Havstein Eriksen, Fagbladet 3F asger.havstein@remove-this.3f.dk

Erhvervsuddannelserne har i årevis været plaget af et meget højt frafald. Men skolen Mercantec i Viborg har nu banket frafaldet ned fra 30 til 12 procent på grundforløbet. Ved hjælp af en grå hær på 12-14 bedsteforældre, der støtter de unge.

Bedsteforældreordningen består af 12-14 lønnede pensionister, der færdes rundt i alle afdelinger på ungdomsuddannelserne på Mercantec. De støtter de unge socialt. Blandt andet i at komme op, få morgenmad, madpakke, lave lektier, finde en bolig - at få styr på hverdagen og livet.

- Bedsteforældrene holder meget af de unge. De gør det ud for den kernefamilie, mange unge aldrig har haft, siger vicedirektør på Mercantec, Mette Selchau.

Sætter sig i respekt
En af bedsteforældrene er 56-årige Jane Lauridsen. Hun er også rengøringsassistent på. Hun arbejder på skolehjemmet, hvor de unge bor og spiser.

- Vi hjælper med det meste, og er der altid for dem. Men det er også nødvendigt at være kontant og sætte sig i respekt, forsikrer Jane Lauridsen, mens det lyser ud af hende, at alle 120 unge på skolehjemmet lige ved siden af skolen er hendes hjertebørn.

- Nogle har problemer med misbrug. Andre er rodet ud i noget snavs i de hårde kredse. Men de unge ved, at de altid kan stole på os, siger Jane Lauridsen.

10 år i hashtåge
Også Klaus Grotkjær Hansen, der går på grundforløbet på Bygge og Anlæg. De sidste 10 år er væk i en tåge af hash og sprut. Plus en ubehandlet opmærksomhedsforstyrrelse, ADHD, som gjorde det umuligt at sidde stille. Han er for første gang i livet klar til en uddannelse.

- Jane har et stort og varmt hjerte og ved lige, hvad hun skal gøre. Det er superfedt, at hun er der, siger Klaus Grotkjær Hansen.


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K