Del
 | Pressemeddelelse

Erhvervsuddannelser fortsat ramt af besparelser

I den politiske aftale om en finanslov for 2017 fastholdes omprioriteringsbidraget i uddannelsessektoren. Selv om erhvervsuddannelserne får 150 mio.kr. retur, skal disse uddannelser fortsat undvære 118 mio. kr. næste år sammenlignet med 2016. Det er svært at få øje på den politisk satsning for at få flere faglærte, mener Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

I trepartsaftalen mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter afsatte man 150 mio.kr. til erhvervsuddannelserne og disse penge fremgår også af den netop indgåede finanslovsaftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative. Man fastholder dog samtidig omprioriteringsbidraget for alle uddannelser, så erhvervsskolerne skal ligesom resten af uddannelsessektoren spare to pct. ekstra næste år. Og det betyder, at erhvervsuddannelserne stadig skal spare 118 mio.kr. næste år, selv om man får de 150 mio.kr.

"Det er naturligvis positivt og vi er glade for, at politikerne har fundet de 150 mio.kr., som vi var stillet i udsigt i trepartsaftalen. Men vi savner fortsat, at man på Christiansborg forstår, at det er nødvendigt at investere i de erhvervsrettede uddannelser, hvis man vil nå sit mål om at tiltrække flere elever de kommende år. De fortsatte besparelser på 118 mio.kr. næste år og endnu mere de følgende år betyder, at erhvervsskolerne må skære ind til benet på områder, som kan gøre uddannelserne attraktive. Det kan være i forhold til studiemiljø, it-tilbud og talentforløb," siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

Som bekendt har politikerne sat et mål om, at 30 pct. af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025. Det betyder, at 8.000 flere unge skal vælge anderledes end i dag, hvor kun 18,4 pct. af de unge traf det valg i 2016.

"Det politiske mål baserer sig jo på et behov på det danske arbejdsmarked, hvor virksomhederne forudser en alvorlig mangel på faglærte de kommende år. Lykkes det ikke at opfylde virksomhedernes behov, er der en reel risiko for, at den økonomiske vækst ikke bliver, som vi håber," siger Lars Kunov.

Erhvervsskolerne skal samtidig betale to pct. omprioritering på de erhvervsgymnasiale uddannelser hhx og htx, samt på det meget pressede voksenuddannelsesområde. Dertil skal lægges rationalisering på indkøb. I alt er der i 2017 ca. 245 mio.kr. mindre end i 2016 at drive erhvervsskoler for.


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K