Del
 | Nyhed

EU vil mangle faglært arbejdskraft

Det er ikke bare i Danmark, at arbejdsstyrken med faglærte kompetencer ventes at blive mindre de kommende år. En lang række EU-lande kan se frem til mangel på ikke mindst faglært arbejdskraft.

EU-institutionen CEDEFOP, som understøtter det europæiske arbejde med at udvikle og udbrede erhvervsuddannelserne, har foretaget en fremskrivning frem til år 2025, hvor man koncentrerer sig om arbejdskraft med medium skills, altså faglært niveau.

Den viser, at lande som Danmark, Sverige og Tjekkiet vil have et fald i den del af arbejdsstyrken på 12-14 pct. i 2025. Langt værre ser det ud i lande som Rumænien og Polen, hvor arbejdsstyrken bliver mellem 22 og 29 pct. mindre sammenlignet med i dag.

Det får naturligvis konsekvenser for deres egne arbejdsmarkeder, men det vil også få betydning for de danske virksomheder, som de senere år har importeret en del arbejdskraft fra disse lande. Udviklingen understreger blot, at behovet for selv at uddanne den faglærte arbejdskraft bliver større.

Danske Erhvervsskoler og –Gymnasier bringer hver dag i denne uge nye fakta om erhvervsuddannelserne i EU i anledning af EU-kommissionens European Vocational Skills Week – discover your talent. EU-kommissionen vil med denne uge skabe særlig opmærksomhed om behovet for flere erhvervsuddannede i hele Europa.

Se tal fra alle lande i det vedhæftede dokument.


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K