Del
 | Pressemeddelelse

Færre starter på en erhvervsuddannelse

Trods en lille fremgang direkte fra folkeskolen er der startet færre elever på en erhvervsuddannelse i august. Faldet er på 1311 elever og skyldes, at de lidt ældre unge har undladt at vælge en erhvervsuddannelse. Det viser tal fra Undervisningsministeriet, der netop er offentliggjort.

Mens 432 flere elever kom direkte fra folkeskolen, var der til gengæld 1743 færre, der valgte EUD efter de havde været omkring andre uddannelser eller i job.

Det sætter erhvervsskolerne og arbejdsmarkedet under pres, at der fortsat ikke er udsigt at få uddannet flere faglærte, mener Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

"Det er positivt, at vi kan se en lille stigning af de helt unge, men det opvejes desværre af en langt større tilbagegang for de lidt ældre. De senere års markante stigning i tilgang til de gymnasiale uddannelser har ikke fået flere til at vælge en erhvervsuddannelse senere.  Det kalder på en ambitiøs politisk handling for at kunne efterkomme behovet for faglært arbejdskraft," siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

Tilbagegangen skyldes primært dimensionering af en del uddannelser, som betyder kvoter og anden begrænset adgang, som har gjort det vanskeligt for eleverne at vurdere, om de kan komme ind. Usikkerheden har ført til, at der nu står ubesatte pladser på disse uddannelser nogle steder.

"Systemet bør ændres, så det i langt højere grad bliver muligt at guide interesserede elever hen på uddannelser med gode praktikpladsmuligheder i stedet for at afvise dem ved porten," mener Lars Kunov.

For et par uger siden lancerede regeringen et udspil med 55 forslag til en styrkelse af erhvervsuddannelserne.

"Det er en god start, som forhåbentlig kan få lidt flere til at vælge EUD og det skal følges op af en robust genopretning af skolernes økonomi, som løbende er blevet udhulet. Men udspillet adresserer desværre ikke, at de unge har brug for at udvikle deres interesser og afprøve sig selv, inden de vælger en uddannelse, der leder til et specifikt erhverv," tilføjer DEG’s direktør.

Se fordelingen på GF1 og de dimensionerede erhvervsuddannelser


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K