Del
 | Nyhed

Flertal for farvel til omprioriteringsbidrag

Atrium på Københavns Professionshøjskole var fyldt op til mere end sidste siddeplads med elever og studerende, da fire toppolitikere mødtes til valgkampsdebat om uddannelse tirsdag formiddag. Det var Venstres næstformand Kristian Jensen, Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, formand for de Radikale, Morten Østergaard og Socialdemokraternes erhvervsuddannelsesordfører mm. Mattias Tesfaye, og debatten blev styret af kommentator Noa Redington og sendt live på TV2 News.
Debatten var arrangeret af hovedparten af landets uddannelsesorganisationer, bl.a. Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (se hele listen nederst), og debatten kom vidt omkring, men økonomien fyldte en del. Radikale, Socialdemokraterne og Venstre var enige om, at omprioriteringsbidraget på uddannelse skal afskaffes fra 2020.
”I en tid, hvor vi skal investere klogt, skal vi i hvert fald ikke spare på uddannelse,” sagde Mattias Tesfaye, som udover at fjerne omprioriteringsbidraget også vil tilføre ekstra midler, som skal øremærkes særlige indsatser som fx ordblinde og en indsats for at få uddannet flere ufaglærte til faglærte. Kristian Jensen forklarede Venstres nye holdning til bidraget: ”Det var nødvendigt i fire år, men nu er dansk økonomi så stærk, at det kan fjernes allerede fra 2020”. Og Morten Østergaard var også parat til at bruge flere penge: ”Vi vil investere 1 ekstra milliard hvert år på uddannelse, men det vil jo tage lidt tid at få rettet systemet op.”
En elev fra Gefion gymnasium ville gerne høre politikernes bud på, hvordan de vil skaffe 70.000 flere faglærte. Kristian Jensen appellerede til virksomhederne om at være åbne overfor at etablere praktikpladser til eux-elever. Anders Samuelsen satte sin lid til det nye karakterkrav til de gymnasiale uddannelser, mens Morten Østergaard var positiv overfor, at flere studenter fortsat vælger at tage en erhvervsuddannelse. 

Debatarrangører var udover DEG, Danske Professionshøjskoler, Danske Gymnasier, Danske Universiteter, Danske SOSU skoler, Danske Erhvervsakademier, Danske HF & VUC, Danske Landbrugsskoler, Danmarks Private Skoler, Efterskoleforeningen og Rektorkollegiet for de Kunstneriske og Kulturelle Uddannelser.


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K