Billede af et værksted

Hvor er pengene til at bakke de gode intentioner op?

Nyhed

Det er svært at se ambitionerne om flere faglærte og medarbejdere med erhvervsrettede kompetencer afspejlet i regeringens forslag til finanslov for 2022, mener Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG).

Tirsdag d. 24. august holdt regeringen konference for 500 interessenter om fremtidens Danmark. Omdrejningspunktet var det akutte og langsigtede behov for faglært arbejdskraft, som Danmark står overfor - ikke mindst set i lyset af den presserende grønne omstilling.

Dette fokus ser man desværre ikke reflekteret i forslaget til finanslov for 2022, som finansminister Nicolai Wammen har præsenteret til formiddag.

Som vi læser det, er der ingen ekstra midler til indsatsen for flere faglærte eller opkvalificering af ufaglærte og faglærte.
Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne

”Tværtimod ser udbydere af arbejdsmarkedsuddannelser (AMU) hen på en skrænt, da de midlertidige takstforhøjelser og kvalitetspuljer på knapt 110 mio. kr., der blev bevilliget til AMU ifm. Trepartsaftalen fra 2017, bortfalder i 2022. Vi havde håbet, at regeringen ville sikre AMU-udbyderne en budgetsikkerhed for 2022 ved at forlænge midlerne, men det er ikke tilfældet. Det er katastrofalt. Regeringen må derfor få indkaldt arbejdsmarkedets parter, så en ny trepartsaftale kan komme i hus og AMU-udbydere sikres en balanceret økonomi inden den endelige finanslov vedtages”, fortsætter Ole Heinager.

Ift. regeringens fokus på de unge uden uddannelse og job; de mange danske uden digitale kompetencer og muligheden for at opkvalificere kvinder med anden etnisk baggrund end dansk til arbejdsmarkedet, så kan erhvervsuddannelserne og AMU løfte den opgave, men det kræver investeringer i blandt andet mere tid på uddannelserne.

DEG har desuden ønsket sig, at grund- og udkantstilskuddet PL-reguleres og at der sker en yderligere harmonisering af forskellene i tilskuddene til de 3-årige gymnasiale uddannelser, så de sidste uforklarlige forskelle udlignes. Ingen af delene er imødekommet med forslaget til finanslov. Det ærgrer DEG.

Regeringen har mange skåltaler om vigtigheden af medarbejdere med erhvervsrettede kompetencer, men det afspejler sig ikke i fordelingen af midler. Vi er klar over, at man skal udvise ansvarlighed og passe på statens finanser. Men særlige indsatser koster og regeringen mangler med finansloven at vise, at de tager situationen med manglende kompetencer på arbejdsmarkedet og til den grønne omstilling alvorligt
Lars Goldschmidt, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne

DEG håber, at regeringen i de kommende måneder vil rette op på en uambitiøs finanslov. Samtidig må de andre partier vise, at de mener det, når de taler om behovet for flere med erhvervsrettede uddannelser. Og så må man en gang for alle få ligestillet sammenlignelige uddannelser.

”På Folkemødet på Bornholm i juni måned var jeg i debat med Nicolai Wammen og her hørte jeg, at der var en check på vej til erhvervsskolerne. Den må være forvundet i posten. Jeg håber, at den dukker op igen med de forslag på det erhvervsrettede uddannelsesområde, som finansministeren på pressemødet annoncerede, vil komme inden for kort tid”, slutter Ole Heinager.

Kontakt

Pressebillede Ole Heinager

Ole Heinager

Formand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne
Billede af formand for DEG-B, Lars Goldschmidt

Lars Goldschmidt

Næstformand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne