Del
 | Pressemeddelelse

Krise – og nye faglærte muligheder

 

Vi står i et vadested, når det kommer til den grønne omstilling og de muligheder, vi har for at komme godt ud af Corona-krisen. Danmark mangler faglært arbejdskraft – det er oplagt at søge derhen, hvis du uventet er blevet en del af jobkøen, lyder det fælles fra formændene i Danske Erhvervsskolerne og -Gymnasier.

   I anledningen af Europa Kommissionens initiativ Vocational Skills Week satte vi sidste uge fokus på de danske erhvervsuddannelser, eleverne og på virksomhederne. Dette års udgave havde fokus på erhvervsuddannelserne i kontekst til den grønne omstilling og digitaliseringen, og vi har i den forbindelse snakket med flere elever og virksomhedsrepræsentanter, der kan fortælle om, hvad det vil sige at være faglært med de aktuelle udfordringer, vi står over for lige nu.

   I kunne blandt andet læse om 22-årige Philip Wøhlk der er på vej til at blive VVS energispecialist, som siger at hans generation er blevet groomed til at tænke grønt. Eller om 27-årige Mikala Mul der stoppede med at læse på universitet for at komme i mesterlære som gartner, fordi hun hellere vil have en uddannelse, hvor miljø og bæredygtighed er omdrejningspunktet. Eller om 28-årige Lasse Opstrup som er voksenlærling i Vestas, der er stolt af, at han har valgt at arbejde med noget, hvor han skaber tingene med sine hænder

   Som afslutning på sidste uges European Vocational Skills Week, har vi taget en snak med de to formænd Ole Heinager og Lars Goldschmidt om, hvad den grønne omstilling betyder for den danske faglærte arbejdskraft i fremtiden.

”Vi står med en stribe kriser, der hænger sammen: En klimakrise, der mødte en sundhedskrise, som nu afføder en økonomisk krise. Og det betyder, at der i den kommende tid vil være nogen, der skal skifte branche. Jeg synes, at de skal skifte derhen, hvor de kan få en faglært uddannelse,” siger formand Lars Goldschmidt fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – bestyrelserne.

   Som han ser det, kræver den grønne omstilling langt flere praktiske hænder, end den råder over i øjeblikket – og det kan være en uventet mulighed for de mennesker, der nu skal til at se sig om efter noget andet at lave.

   ”Vi skal bruge kriser til det, de er gode til: At sætte gang i omstillingen. Corona-krisen hiver mange ud af deres hverdag, og når de først har mistet fodfæstet, er det vigtigt, at de finder et nyt. En krise kan være det bedste tidspunkt at foretage et skifte, at se sig selv i et andet lys,” siger han.

Den grønne omstilling har brug for dig

I de seneste år er der opstået et akut problem i de danske produktionsvirksomheder. Et problem, der hænger sammen med den grønne dagsorden – og de mange hænder, der mangler, for at kunne føre den ordentligt ud i livet.

   ”Det er tydeligt, at vi kommer til at mangle flere dygtige håndværkere i årene, der kommer. Den grønne omstilling kræver flere vindmøller, der skal sluttes til elværket, og nye elbiler, der skal bygges, serviceres og sælges. Der er simpelthen for få faglærte – vi er nødt til at uddanne flere,” siger formand i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne, Ole Heinager og opfordrer dermed tidens nye ledige til at søge ind på erhvervsskolerne – og være med til at gøre en forskel.

   Som han ser det, er der faktisk allerede gang i en ny udvikling: Et behov for at se, røre og opleve den forskel, vi hver især er med til at gøre i hverdagen.

Klimakampens frontkæmpere

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier oplever en stigende interesse for de klimavenlige og langt mere hands-on fag i disse år. Fag, der leder til job, hvor du kan se frugterne af dit arbejde med det samme – og hvor der er en konkret og meget meningsfuld plads at indtage.

   ”Den, der har afmonteret et oliefyr og installeret en varmepumpe, har jo gjort en konkret forskel for miljøet den dag,” siger Ole Heinager og tilføjer, at der er mange unge, der oplever, at erhvervsuddannelserne giver dem mulighed for at bruge hjernen, mens hænderne udfører arbejdet.

   ”De faglærte er på mange måder klimakampens frontkæmpere, og det tror og håber jeg, at den aktuelle krise vil få langt flere til at indse,” siger Lars Goldschmidt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K