Del
 | Pressemeddelelse

Lev op til valgløfter for AMU

21. oktober 2011
”Hvad vil du gøre for at sikre, at ufaglærte og faglærte har de kompetencer, der er behov for i et omskifteligt arbejdsmarked?” Spurgte Danske Erhvervsskoler de daværende uddannelsesordførere i valgkampen, og svarene var klokkeklare fra de nu regeringsbærende partier. Christine Antorini: "Erhvervsuddannelserne har ligesom bl.a. voksen- og efteruddannelsessystemet været igennem massive nedskæringer de senere år. Det er Socialdemokraterne stærkt imod, og vi vil rulle regeringens og Dansk Folkepartis nedskæringer i den såkaldte genopretningspakke tilbage på uddannelse." Og Marianne Jelved var lige så kontant: "Vi vil annullere de besparelser, der er sket over for AMU i VKO’s såkaldte genopretningspakke."

Forhandlingerne om finanslov 2012 går i gang den 10. november, så regeringen fremlægger sit finanslovsoplæg indenfor de kommende uger.

"Her ser vi frem til, at valgløfterne bliver til virkelighed, og AMU-besparelserne fra sidste års genopretningspakke rent faktisk bliver rullet tilbage. AMU-systemet er ved at blive kvalt nu, og det, der lukker nu, kommer ikke op igen uden en ekstraordinær investering, så der er brug for handling nu," siger Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler-Lederne.

Genopretningspakken har virket langt hårdere end ventet, eftersom antallet af kursister er faldet med en tredjedel, hvilket betyder, at 200.000 færre danskere er kommet på AMU-kursus i første halvår af 2011 i forhold til året før. Hårdest er det gået ud over de ledige, hvor 45 pct. færre er kommet på AMU-kursus.

"Besparelserne forstærker ulighederne mellem de ufaglærte og kortuddannede, som benytter AMU-systemet, og dem med de lange uddannelser.  Og i en tid med stigende ledighed er det afgørende, at de, der mister deres arbejde, har mulighed for at blive opkvalificeret, så de er klar, når væksten kommer i gang igen, og behovet for arbejdskraft stiger i virksomhederne," siger Lars Kunov.

 


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K