Del
 | Nyhed

Metal College Aalborg er problemknuser i Kina

 

I begyndelsen af 2010 fandt den nordjyske producent af hydrauliske cylindre HYDRA tech svejsefejl i en ordre til deres største kunde på firmaets fabrik i Kina. Kundens egen svejseinspektør ville ikke godkende svejsningerne, før problemerne var løst efter internationale regler. HYDRA tech fik tre uger til at få løst denne opgave. De havde brug for én med forstand på svejsning, som kunne tage til Kina og gennemføre forbedringer for at hæve kvaliteten. Derfor kontaktede firmaet Metal College Aalborg, som sendte svejsefaglærer Jan Starberg Jespersen af sted.

Pædagogisk problemløsning

Da Jan Starberg Jespersen ankom til fabrikken i Kina, tog han fat fra en ende af.

– Jeg tog 2-3 svejsere ad gangen og bad dem gøre, som de plejede. Og så sagde jeg, hvad der var galt, og så skulle de selv komme med et løsningsforslag. I starten var de bange for mig og turde ikke sige, om svejsearbejdet var i orden eller ej, når jeg bad dem om det. Men så fik de et klap på skulderen, og jeg indførte ”ups” og ”downs” med tommelfingeren, og det hjalp. Derefter gik vi rundt i produktionen og lavede ”ups” og ”downs”. Jeg kunne lynhurtigt se, at de her mennesker var knaldhamrende gode svejsere, men ingen havde fortalt dem, hvordan svejsningerne skulle se ud. De havde ingen viden om kvalitet, og de førte ingen selvkontrol, fortæller Jan Starberg Jespersen, der også underviste kvalitetsafdelingen i kvalitetsstandarder og kvalitetsstyring under sit ophold.

Efter tre veloverståede svejsetests, som kunden havde forlangt, kunne produktionen startes op igen. HYDRA tech overholdt deres deadline med kunden, og cylindrene kunne skibes af sted.

Kulturforskelle krævede omtanke
Opholdet i Kina satte tankerne i gang hos Jan Starberg Jespersen, for det er ikke kun fagligheden, der er anderledes i øst.

– Kineserne er utrolig høflige, venlige og videbegærlige, men de går utrolig meget op i hierarki, så man skal passe på, man ikke støder nogen. Der var problemer på alle niveauer i organisationen, og det var lidt svært. Jeg tænkte ”hvem tør jeg henvende mig til her?” Jeg gik rundt på fabrikken sammen med en kvindelig svejseingeniør, Wu, og hun var nærmest ved at suge hjernen ud af hovedet på mig, smiler Jan Starberg Jespersen, men slutter så i en alvorlig tone:

– Fordi hun var kvinde, havde hun ingen gennemslagskraft. Hun var under cheferne. Hun var en af de eneste, der vidste noget, og hun kunne se, det var galt, men hun kunne ikke gøre noget.

HYDRA tech er meget tilfredse
I Vrå er man glade for samarbejdet med Jan Starberg Jespersen og Metal College Aalborg. Kvalitetschef Tom Pedersen fra HYDRA tech fortæller:

– Vi har været meget tilfredse med den måde, vi fik løst de aktuelle problemer på. Det skyldes ikke mindst den måde, Jan er i stand til at vinde medarbejdernes fortrolighed på gennem sin praktiske og pædagogiske viden om svejsning. Vi har flere gange sendt medarbejdere til Kina, som med større eller mindre held får vist, hvordan vi ønsker kvaliteten, men de bliver ofte betragtet som kontrollører eller endda spioner. Hvis en lignende situation opstår igen, vil vi ikke tøve med at tage fat i Metal College Aalborg, som har vist stor smidighed i denne sag.


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K