Del
 | Pressemeddelelse

Nye tanker for Grundskolen

”Vi skal træne vores unge i grøn omstilling!”

Palle Damborg er ambassadør for European Vocational Skills Week, der bliver holdt for femte gang i år. Han mener, at danske unge er helt unikke i deres tilgang til den grønne omstilling – og at vi bør satse langt mere på dem og deres håndværksmæssige evner.

”Jeg synes, at det er tid til at gøre op med nogle stereotype erhvervsuddannelser, sprænge det eksisterende folkeskolesystem og introducere en helt ny indskoling til erhvervslivet,” siger direktør og formand for Fremstillingsindustrien, Palle Damborg med glød i stemmen.

   Han er netop ved at sætte endeligt punktum for 2020s såkaldte ’European Vocational Skills Week’, hvor han er ambassadør for Danmark og optaget af at fremhæve kvaliteterne på de danske erhvervsskoler i Europa. Og Palle Damborg er stolt. Rigtig stolt af de danske unge.

   ”Vi er i førerfeltet, når det kommer til den grønne omstilling. Vi har en ung generation, der er opflasket på den bæredygtige og cirkulære tankegang – unge mennesker med lyst til at forandre verden og et stort behov for at blive fortalt, at det kan gøres mange forskellige steder fra,” siger han og tilføjer, at ’vi gamle’ simpelthen er nødt til at møde de unge generationer langt bedre.

Plads til leg og fordybelse
Som Palle Damborg ser det, så er det nutidens unge generationer, vi alle skal leve af fremadrettet, og det er synd og skam, at de ikke får en langt mere træningsorienteret, legende og afprøvende tilgang til deres fremtid.

   En fremtid, der i høj grad består af evnen til at kunne opretholde, udvikle og vedligeholde de mange grønne systemer, vi introducerer i disse år.

   ”Det er simpelthen et problem, at vi har så opdelt et uddannelsessystem. At vi tvinger de unge ind i nogle faste båse fra de er 14 år gamle og afkræver dem et afgørende valg i en alt for ung alder. Vi afskærer dem fra et liv med skabertrang og håndværk. Og vi gør det på et tidspunkt, hvor erhvervslivet, Danmark og den grønne agenda kræver, at vi også har nogle, der kan bruge deres hænder og tænke praktisk – ikke kun fordybe sig i bøger,” siger han og tilføjer, at vi har brug for mange dygtige håndværkere i fremtiden.

   Håndværkere, der kan tilslutte vindmøller, udskifte oliefyr og tænke nye, bæredygtige tanker til glæde for resten af verden.

Helt ny 11-årig folkeskole

Stod det til Palle Damborg, så kastede vi os ud i disse accelererende omstillingstider med mod på at prøve noget helt nyt: En udvidet grundskole, hvor der er plads til projekter, plads til at bygge det, man har tænkt, og udvikle det, man har lært.

   ”I USA har de en 12-årig grundskole – først derefter vælger de unge retning: Universitetet, erhvervsskolen, handelsskolen osv. Tænk, hvis vi gav vores børn 11 år i Folkeskolen - på en langt mere praktisk orienteret skolebænk? Et sted, hvor det er lige så vigtigt at forstå vores miljø, som det er at kunne læse, regne og skrive,” siger han.

   ”I fremtiden er det alfa og omega, at vi forstår, hvordan vores økosystem er skruet sammen – og derfor er vi nødt til at begynde tidligt. De unge, der uddanner sig i dag, er rygraden i det erhvervsliv, der skal sælge disse systemer, og vi er simpelthen nødt til at have en større pulje af ’egen avl’ at trække på,” understreger han og bakker sin pointe op ved at henvise til de mange virksomheder, der allerede skriger på faglært arbejdskraft.

   For ikke at nævne de alt for mange unge, der ender på overførselsindkomster kun 3 år efter endt studentereksamen, og de 17 procent af erhvervsskolernes elever, der allerede har gået på det almene gymnasium, før de starter dér.

   ”Det er min drøm, at vi gjorde noget ved det her i fællesskab. At vi lancerede et par forsøgsskoler i samarbejde med industrien. Vestas, Ørsted … virksomheder i øst og vest. Tænk, hvis vi kunne være med til at fremme den grønne agenda, ved at skabe en helt ny generation af unge mennesker med skabertrang, følelsen af at blive hørt og en ultra-bæredygtig profil,” siger han.

 

 

 


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K