Del
 | Nyhed

Vejledningen er skæv

Jyllands-Posten fokuserede forleden på uddannelsernes brug af taxameterpenge på reklamer – penge, der bedre var anvendt på undervisningen, fremføres det. Særligt er der fokuseret på erhvervsskolerne, der i forhold til øvrige ungdomsuddannelser bruger særligt mange penge – 76 mio.kr. ud af de samlede uddannelsers forbrug på 428 mio.kr. Det bør reguleres, mener S og SF. Der antydes et billede af uansvarlige erhvervsskoler. Man kunne også have taget et andet udgangspunkt i denne nødvendige debat, nemlig at vi er enige med politikerne i, at reklamepenge er betydeligt bedre anvendt på undervisning, samt at reklamer ikke er den bedste form for vejledning. Det ville nemlig have fremtvunget et måske mere relevant spørgsmål: Hvorfor i alverden gør de det så?

Det gør vi blandt andet, fordi 72 procent af handelsskoleeleverne ifølge en undersøgelse siger, at deres uddannelsesvejleder i folkeskolen fokuserede på det almene gymnasium fremfor andre ungdomsuddannelser. Så vejledningen fungerer åbenbart ikke, når vejlederne kun vejleder om det almene gymnasium, og vi stort set ikke har adgang til at gøre opmærksom på os selv i folkeskolen, så de fleste unge er henvist til at vejlede sig selv på nettet.

Resultaterne af den manglende vejledning om erhvervsuddannelserne aflæses da også i statistikken: Til august søger endnu flere i det almene gymnasium og 10. klasse, mens erhvervsskolerne oplever en dramatisk tilbagegang på seks procent i tilmeldte elever. Og det kan få alvorlige konsekvenser for arbejdsmarkedet. På erhvervsskolerne uddanner vi ikke unge for vores egen skyld. Erhvervslivet skal skabe Danmarks vækst, og vi har til opgave at sikre, at virksomhederne har kvalificeret arbejdskraft til rådighed om fem og ti år. Men denne vare kan vi simpelthen ikke levere på grund af manglende tilgang. Det er også erhvervslivet, der skal tjene pengene til den offentlige sektor – og de mange arbejdsløse, som denne udvikling vil medføre. Det er i vores øjne en bombe under samfundet, der slår problemer med hjemmerøverier og manglen på toldere ved grænsen med flere længder.

Bragt i Jyllandsposten lørdag den 28. maj 2011

 


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K