Del
 | Nyhed

Vi har brug for forandringer - ikke ro!

Vi vil have nytænkning med fokus på uddannelsesgaranti, ungdomsmiljø og uddannelser, der appellerer til de unge. Derfor har vi bestemt ikke brug for ro nu. Tværtimod efterlyser vi reelle forandringer, der kan få flere til at ønske sig en erhvervsuddannelse. Der er brug for at forbedre erhvervsuddannelsernes omdømme hos de unge og deres forældre, fordi alt for mange pr. automatik vælger det almene gymnasium. Så langt er jeg enig med næstformand i Danske Regioner, Carl Holst. Men så stopper enigheden også. For mens han opfordrer til ro omkring erhvervsuddannelserne, mener jeg, at der skal gennemføres mærkbare og synlige strukturelle forandringer både i folkeskolens ældste klasser, i vejledningsindsatsen og på erhvervsuddannelserne.

Det bekymrer mig, at Danske Regioner, som er med i regeringens erhvervsuddannelsesudvalg, slet ikke kan se behovet for fornyelsen. Og det undrer mig, at meldingen kommer kort før erhvervsuddannelsesudvalget ventes at lancere sine anbefalinger. På erhvervsskolerne har vi store forventninger til udvalgets anbefalinger. Vi sætter vores lid til, at arbejdsmarkedets parter, regioner og kommuner i fællesskab ikke blot leverer forslag til justeringer, men at de kommer med et kvalificeret og nytænkende bud på struktur og indhold i fremtidens erhvervsuddannelser, for det har vi hårdt brug for.

Og det er i 11.time, der skal handles. Vi har kunnet konstatere en tilbagegang i søgningen fra folkeskolen til erhvervsuddannelserne fra 31,7 pct. i 2001 til 18,8 pct. i 2013, og hvis den udvikling fortsætter, går der jo ikke mange år, før der ikke længere er tale om ungdomsuddannelser.

Derfor er vi også godt tilfredse med statsministerens melding i afslutningstalen i Folketinget i onsdags, hvor Helle Thorning-Schmidt understregede, at regeringen ”forbereder grundlæggende forandringer af erhvervsuddannelserne.” Vi håber på visionære politikere, der tør gennemføre en rigtig reform af vores erhvervsuddannelser. Det kan kun gå for langsomt.

 


  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K