Del

Slagelses Ungehus til ledige

Selandia, de øvrige uddannelsesinstitutioner i Slagelse Kommune og jobcentret er flyttet sammen i Ungehuset midt i byens uddannelsescentrum. Det giver unge ledige op til 30 år et sted, hvor de kan møde både vejledere og sagsbehandlere. Her er døren åben, og kaffekanden klar på sofabordet.

- Nu kan de stå af ved samme stoppested som de andre unge. De skal ikke fortsætte med bussen hen til jobcentret. De er en del af flokken igen, og det har stor betydning, når man er ung, fortæller Mette Tram, vicedirektør på Selandia, om den reaktion, der allerede er kommet på det nye sted for unge ledige, der officielt slog dørene op slut september.

Lige så stor betydning har de fysiske rammer. Ungehuset er indrettet af unge fra Produktionshøjskolen i Korsør i nutidig retrostil med teaktræ, Bjørn Wiinblad, pynt og hygge. Som en af de unge har sagt, så ligner stedet slet ikke kommunen. Modsat det sædvanlige system - og det er formentlig det allervigtigste - så er målgruppens behov og barrierer også tænkt ind i den organisatoriske indretning.


Altid en at tale med

- Unge med forskellige issues har ikke overskuddet til at rende ind og ud af forskellige døre med forskellige åbningstider, siger Charlotte Lykke Jensen, kommunal udviklingskonsulent og projektleder i Ungehuset.

- Helt konkret kan det være svært at nå at ringe inden for en snæver åbningstid, hvis man står i Korsør uden mere taletid på mobilen. Her er en fælles indgang, og der vil altid være en voksen, man kan snakke med. Her vil altid være hjælp til at ramme den rigtige dør, tilføjer hun.

Ungehuset holder til i en af Selandias tidligere bygninger - midt mellem gymnasierne, erhvervsskolen og 10. klassescentret. Når man går ind ad glasdøren, går den givne vej op ad trappen til førstesalen, der både rummer cafemiljø, undervisningslokale, mindre rum, hvor man kan få en snak bag en lukket dør - og loungen, hvor vejledere fra både UU og alle uddannelsesinstitutioner sidder samlet. Fokus er på uddannelse. Nedenunder er sagsbehandlerne, der tager sig af de økonomiske spørgsmål.

Kulturændring og nyt netværk
Ungehuset giver også nye muligheder for samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne og kommunen og større forståelse parterne imellem. Mette Tram indrømmer, at hun fx altid har tænkt, at jobcentrene med sine mange låste døre virker som et fængsel.

- Jeg har fået en større forståelse for arbejdsvilkårene på jobcentrene. De må nødvendigvis tænke meget i sikkerhed og flugtveje. På uddannelserne er vi jo en ren gavebod, hvorimod man på jobcentrene kan tage kontanthjælpen og dermed livsgrundlaget fra folk, og man skal møde mennesker i alle mulige forfatninger.

Charlotte Lykke Jensen tror også på, at fælles forståelse skaber forandring.

 - Vejlederne har ofte følt, at der var lang vej til jobcentret. Nu er sagsbehandlerne lige nede under, og vi gør meget for at ændre tilgangen til, hvordan vi taler til de unge. Vi vil have de unge til at føle sig velkomne. Det har vi ikke altid været så gode til i kommunen.

Fakta om Ungehuset

  • Ungehuset åbnede officielt 24. september 2013. 
  • Målgruppen er unge fra Slagelse Kommune under 30 år. 
  • Både ledige, frafaldstruede, unge i uddannelse og job er velkomne. 
  • Alle elever under 30 år fra Selandia må komme i Ungehuset - uanset bopæl. 
  • Ungehuset samler kontanthjælpskontor, aktivering og vejledning.

 

  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K