Del

Grundfos: Lad os få EUX gjort hulens populær

EUX giver Grundfos mulighed for at rekruttere fra en bredere målgruppe. Virksomheden ansætter en stor portion EUX-elever hvert år, og hvis eleverne kunne komme på skole på skift, ville uddannelsesleder Jesper Kvistgaard gerne ansætte endnu flere.

”I øjeblikket tilbyder vi lærepladser inden for:” … Øverst på listen over ledige lærerpladser på Grundfos’ hjemmeside er en stilling som automatiktekniker. Stillingen kan også søges under EUX-ordningen, står der. Kigger man listen igennem gælder det samme for en lang række af de øvrige pladser, der bliver ledige inden for nær fremtid.

Grundfos har siden 2006 udlært 37 EUX-elever - eller under EUD-HTX kombinationen, som var forløberen for EUX – og virksomheden er begejstrede for den nye gren inden for erhvervsuddannelserne.

- Teknologien løber stærkt, og der bliver mere og mere brug for, at både hænder og hoved er med. Med EUX kan vi rekruttere mere bredt, siger Jesper Kvistgaard, der er uddannelsesleder i Grundfos’ afdeling for erhvervsuddannelser.

Dygtige håndværkere
Jesper Kvistgaard fortæller, at den store søgning til gymnasierne gør, at Grundfos har fået vanskeligere ved at rekruttere dem, de tidligere kunne. EUX hjælper på den problemstilling.

Grundfos tilbyder EUX inden for de uddannelser, hvor det er naturligt at videreuddanne sig til ingeniør eller maskinmester. Tidligere var det en stor mangel, at fx ingeniørerne manglede den praktiske erfaring med håndværket, fortæller Jesper Kvistgaard. EUX er imidlertid også for dem, der vil forblive håndværkere.

- Det er godt, at nogle vil læse videre, men det er også en gulerod for os, at flere vil fortsætte i faget. De må hjertens gerne blive ved med at være håndværkere, så skal vi nok udnytte deres potentiale til fulde, understreger Jesper Kvistgaard.

Fordoblet antal
P.t. har Grundfos 28 EUX-elever ud af i alt 168 elever. Virksomheden vil meget gerne have endnu flere, men den nuværende uddannelsesstruktur på EUX gør det vanskeligt.

- Lige nu kører eleverne parallelle forløb, og det gør, at de er afsted på skole samtidigt. Det betyder, at vi let kommer til at tømme en afdeling for lærlinge, når de skal afsted på skole i et halvt år, fortæller Jesper Kvistgaard.

Uddannelseslederen arbejder for en ændring af strukturen, så eleverne kan begynde enten på skole eller ude i virksomheden. Det kunne potentielt betyde, at Grundfos kunne ansætte dobbelt så mange EUX-elever, fordi eleverne så ville skiftes til at være på skole. Grundfos ønsker også, at uddannelsen bliver forlænget, så eleverne kommer tilbage til virksomheden efter det sidste skoleophold.

- Det ville give os bedre mulighed for at vurdere deres endelige kompetencer i forhold til, om vi eventuelt skal ansætte dem, siger Jesper Kvistgaard og tilføjer:

- EUX-eleverne er dygtige, og vi vil rigtige gerne have dem. Hvis vi skal holde produktionen i Danmark, så kræver det, at vi kan ansætte medarbejdere med de rette kompetencer, så lad os nu få gjort EUX hulens populær.

  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K