Del

Tømrervirksomhed: EUX er en god kombi

Forrige måned blev tømrer- og snedkermester Henning Hansens første EUX-lærling udlært. Den mellemstore virksomhed har været pionerer i forhold til den nye erhvervsuddannelse, fordi Henning og Margit Hansen kunne se de oplagte muligheder ved at kombinere d

Margit Hansen finder uddannelsesplanen for Søren Banke frem. Sammen med sin mand driver hun virksomheden Tømrer/Snedker firma Henning Hansen i Gelsted på Fyn, og Søren Banke er en ud af i alt 28 elever, som firmaet har udlært siden sin opstart i 1985.

Firmaet har i dag 25 medarbejdere - hvoraf en håndfuld er elever. Indtil for nylig var EUX-elev Søren Banke en af dem.

Boglig styrke
Margit Hansen fortæller, hvordan Søren Banke i sin tid selv henvendte sig for at få søge en plads hos tømrer- og snedkerfirmaet. Ægteparret Hansen var positivt stemt både overfor eleven og hans planer om at vælge EUX-vejen.

- "Han er jo en frisk og rar dreng, og så syntes vi, at EUX var en god måde at kombinere tingene. Og det mere boglige gør måske også, at de får nemmere ved at følge med", siger Margit Hansen.

Lange skoleophold
EUX-eleven hos tømrermesteren i Gelsted har fungeret godt fagligt og socialt. Margit Hansen har dog sine betænkeligheder ved at ansætte flere EUX-elever. Det skyldes primært en eneste ting: de lange skoleophold.

Margit Hansen kigger på uddannelsesplanen og forklarer, hvordan Søren Banke efter det første års praktik skulle et helt år tilbage på skolebænken, og det var svært at undvære den unge kollega så længe.

- "Det oplevede vi som en lang periode. 20 uger er til at overleve, men her glemte vi næsten helt, at han var en del af firmaet og fx skulle med til julefrokosten", fortæller Margit Hansen, der også tror, at EUX-eleverne mister noget af den håndværksmæssige rutine under de lange skoleophold.

Videreuddannelse ok
I øjeblikket har tømrer- og snedkerfirmaet en restaftale med en ny EUX-elev. Ægteparret er dog lidt tilbageholdende med at ansætte en ny EUX’er i et ordinært forløb på grund af det lange skoleophold. Til gengæld skræmmer det dem ikke, at EUX-eleverne ofte har planer om at læse videre.

- "Det er jo alligevel ikke sikkert, at eleven skal blive hos os. Jeg synes, at det er fint, hvis de vil læse videre, og det er godt, at de har praktikken, for så ved de, hvad det handler om", siger Margit Hansen.

  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K