Del

"Vi har brug for langt flere elever - og lærepladser"

”Det er fuldstændig afgørende for det danske arbejdsmarkeds fremtid, at virksomhederne stiller masser af praktik- og lærepladser til rådighed, og at endnu flere elever griber dem, siger Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier.

Vi hører ofte historierne, om de mange unge der ikke kan finde en praktikplads. Men man skal huske, at lige her og nu er op mod 68.000 elever og lærlinge i praktik i en dansk virksomhed og i gang med en faglært uddannelse.

- Tusindvis af danske virksomheder tager hver eneste dag et stor ansvar i uddannelsen af fremtidens faglærte - og virksomhederne vil gerne have endnu flere dygtige elever, siger Lars Kunov.

Praktik er afgørende for eleverne

For elever og lærlinge er det helt afgørende at komme i praktik. De får arbejdspladserfaring og får reelt ansvar. De bliver aktive medarbejdere i en virksomhed og får løn som alle andre.

- Det, at man som ung ikke blot er tilskuer til et arbejdsliv men deltager, gør en kæmpe forskel for den enkelte. Det skaber noget i eleverne, uddanner dem, er med til at modne dem og gør dem parate til af blive fuldgyldige og dygtige og specialiserede faglærte medarbejdere, siger Lars Kunov.

Virksomheder sikrer faglært arbejdskraft
Når en virksomhed tilbyder sig som praktiksted eller læreplads, er de med til at sikre faglært arbejdskraft i fremtiden. Arbejderbevægelsens Erhvervsråds seneste prognose (marts 2016) forudser, at vi kan komme til at mangle op mod 70.000 faglærte allerede i 2025. Så det er fuldstændig afgørende for det danske arbejdsmarkeds fremtid, at virksomhederne stiller praktikpladser til rådighed, og at eleverne griber dem.

- Når en virksomhed siger ja tak til at tage elever, siger man også ja tak til et ungt menneske, der bidrager med et nyt syn på virksomheden og dennes udfordringer, ny faglig viden, man siger også ja tak til en ung, der vil begå fejl i starten, men som i sidste ende vil tjene sig selv hjem, siger Lars Kunov. 

Mange gør en ekstraordinær indsats
En del af de unge, der indstiller deres virksomhed til kåringen af Årets Læreplads, fortæller om virksomheder, der tager et ekstraordinært ansvar, også i situationer, hvor en elev render ind i større personlige eller faglige udfordringer.

- Det er prisværdigt, og vidner om mange virksomheder, der sætter stor pris på deres elever og vice versa, slutter Lars Kunov. 

  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K