Del

"Vil vi bevare håndværket, skal vi ta' lærlingen"

Jyndbjerg Møbelsnedkeri er en forholdsvis nystartet virksomhed og netop kåret som Årets Læreplads 2016.

Møbelsnedkeriet ligger lidt uden for Bjerringbro i Midtjylland og ejes af Jonny og Lene. Virksomheden var indstillet til kåringen af møbelsnedkerlærling, Rasmus Schwartz, der går på hovedforløb på Skive Tekniske skole. Jonny fortæller her, hvordan de fik en lærling fra Sjælland, og hvorfor det er vigtigt at tage lærlinge.

-Vi er fem mand og min partner i virksomheden. Vi er et relativt nystartet møbelsnedkeri, og da vi havde været i gang i ca. 1 ½ år, begyndte vi at tale om at tage en lærling og blev godkendt som praktiksted. Det var helt uproblematisk, og så begyndte vi at se os om efter en lærling.

- Rasmus kontaktede os en torsdag og fortalte, han var interesseret i en læreplads som møbelsnedker. Han boede på Sjælland, så jeg sagde, at han nok hellere måtte komme forbi og besøge os, før vi kunne lave en aftale. Lørdag stod Rasmus på gårdspladsen, og så tænkte jeg, ”Han mener det vist…”, og da kemien også var god, lavede vi en praktikaftale, fortæller Jonny Skov.

Jyndbjerg Møbelsnedkeri mener, en af grundene til at de er en god læreplads, er, at de løser meget alsidige typer af opgaver.

-Vi er så alsidige. Vi laver stort set alt inden for faget på vores snedkeri. Fra prototyper, ny produktioner til småreparationer, og lærlingen kommer omkring alle aspekter af møbelsnedkerfaget.

- Og så går vi tæt sammen hele dagen. Der er ingen andre chefer end mig, som Rasmus referer til, siger Jonny Skov.

- En af de vigtigste ting at være opmærksom på, når man har en elev, er det menneskelige, at få etableret en god kemi og få motiveret eleven til selv at prøve nogle ting af – aller bedst, hvis man kan få ham til selv at have lyst til at gå og fuske lidt med nogle faglige ting. Det handler om at motivere eleven og udfordre mere og mere, fortæller Jonny Skov.

Jonny Skov mener generelt, arbejdsgivere har et stort ansvar i forhold til bevarelsen af de danske håndværkertraditioner.

- Vi skal passe på vores danske tradition om godt og veludført håndværk. Møbelsnedkerfaget er lille, og det uddør, hvis vi ikke tager elever. Hvis vi vil bevare vores håndværk, skal vi tage lærlingen. Jyndbjerg Møbelsnedkeri er meget stolte over nomineringen til Årets Læreplads.

- Det betyder rigtig meget at blive kåret som Årets Læreplads. Det betyder også noget for vores kunder. Mange af vores kunder er designere og arkitekter, og de går op i at samarbejde med virksomheder, der tager ansvar, så vi vil da prale med kåringen, siger Jonny Skov.

  • Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
  • Ny Vestergade 17, 2. sal
  • 1471 København K