Nyhedsbrev fra Danske Erhvervsskoler
 
 
Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne
 
 
 
 

Lederne | August 2016

 
 
 
 

Tak for treparten - nu mangler vi bare eleverne

Naturligvis må vi glæde os over, at trepartsforhandlingerne har taget konsekvensen på års snak om manglende praktikpladser. Skal vekseluddannelsessystemet overleve, må alle led naturligvis fungere.

Jeg er i hvert fald foreløbigt glad, ikke for skolernes skyld, men fordi jeg længe har frygtet den dag, hvor mit energisystem derhjemme ikke skal installeres og finjusteres af en VVS’er, men at de sender en akademiker i stedet. Problemet er så, at den stadigt faldende tilgang til erhvervsuddannelserne kan medføre, at vi ender med ikke at have noget at bruge praktikpladserne til.

Politikerne har endnu en vigtig opgave: At sikre, at der de facto kommer elever på erhvervsuddannelserne.

Peter Amstrup, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne

 
 
 
 
 
 

Trepartsaftalen er kompleks

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) hilser den nye trepartsaftale velkommen og glæder sig over, at parterne bag aftalen har været lydhøre undervejs.

Kort fortalt indeholder aftalen en fælles målsætning om, at arbejdsgiverne hvert år vil skabe flere praktikpladser, samt en række andre initiativer, der skal forebygge mangel på kvalificeret arbejdskraft. 
Intentionerne i aftalen ser lovende ud, men der er også udfordringer fx omkring dimensionering af en række eud-uddannelser.


Læs pixi-udgaver af aftaleteksterne om eud og VEU i Fokus 

Like de innovative unge fra hhx og htx på Facebook

De regionale mesterskaber i DM i Teknologi og Erhvervscase finder sted den 6. september 2016. Fem forskellige skoler rundt om i landet er værter ved mesterskabet. Deltagerne varmer op - bl.a. på Facebook.

I alt 67 hold stiller op til de regionale mesterskaber. Finalen finder sted den 28. september 2016 på Hotel Munkebjerg i Vejle med Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier og Dansk Erhverv som værter.


Like de unge deltagere i DM i Teknologi og Erhvervscase på Facebook her

Ny uddannelse i digital læring for AMU- og EUD-undervisere

Bag uddannelsen er professionshøjskolen Metropol i et samarbejde med Det Nationale Videncenter for e-læring og eVidenCenter.

Uddannelsens formål er, at give undervisere på AMU og eud didaktiske, pædagogiske og teknologiske kompetencer inden for e-læring.


Læs mere

"Alle for en mod mobning"

Ellen Trane Nørby, minister for børn, undervisning og ligestilling, har netop lanceret en aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning. Kampagnen er blandt andet målrettet ungdomsuddannelserne.

- Mange har den opfattelse, at mobning primært er et fænomen i folkeskolen, men sådan er det desværre ikke. Erfaringer viser, at unge på ungdomsuddannelser også oplever mobning og ensomhed. Undersøgelser peger derudover på, at unge, der mistrives i skolen, har større risiko for ikke at komme videre i uddannelsessystemet, siger Ellen Trane Nørby.


Læs mere om ministeriets aktionsplan mod mobning
Læs vores nyhedsbrev: Spot på uddannelse om trivsel og læring

Gratis undervisningsforløb om livet på de sociale medier

Hævnporno. Digital mobning. Sager, hvor unge mennesker føler sig krænket på de sociale medier, bliver flere og flere. Der skal undervises i digital dannelse.

Sex & Samfund tilbyder gratis undervisningsforløb til lærere på eud, hhx og htx. På underviserportal.dk kan man hente de digitale undervisningsforløb om trivsel på de sociale medier.


Læs mere

Resultatlønskontrakter

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet arbejder på en justering af de nuværende retningslinjer for brugen af resultatlønskontrakter. Et særligt fokus er at sikre koordinering og dialog mellem bestyrelser og ministeriet.

Arbejdet med at justere retningslinjerne vil foregå i dialog med bestyrelses- og lederforeningerne i løbet af efteråret 2016. De nye retningslinjer forventes at kunne udsendes med virkning fra 1. januar 2017. De aktuelle rammer for indgåelse af resultatlønskontrakter for skoleåret 2016/2017 er derfor fortsat de senest udsendte retningslinjer fra juni 2013. 


Spørgsmål kan rettes til DEG sekretariatet

Website for skoler og leverandører

Danske SOSU-skoler og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier ønsker at styrke kommunikationen mellem skoler samt skoler og leverandører i forbindelse med skolernes indkøb af nye studiesystemer.

Et tiltag, som skal understøtte dette, er websitet www.markedsåbning.dk. Foreningerne vil bl.a. gerne formidle leverandør-skole samarbejder, således at øvrige skoler kan blive inspireret. I er derfor meget velkomne til at kontakte foreningernes konsulent på området på awk@deg.dk, hvis I vil dele ud af jeres erfaringer. 


Se hjemmesiden 'markedsåbning.dk' her

Danmark er godt håndværk

Kulturministeren har sat gang i arbejdet med en ny Danmarkskanon. Støt indstillingen af "håndværk" til kanonen.

Danmarkskanonen er et dannelsesprojekt, som skal bevidstgøre os alle om de historiske og kulturelle samfundsværdier, traditioner og begivenheder, som i særlig grad har formet samfundet og befolkningen i Danmark.


Læs mere og indstil "håndværk" til Danmarkskanon

Se hvorfor Mattias Tesfaye mener håndværk skal med i den nye kanon

Strategisk fokus på digitalisering

Den 23. august 2016 holdt DEG fælles konference om digitalisering med Dansk Erhverv og Danske Gymnasier.

Dagen blev indledt med oplæg og debat om nuværende og fremtidig digitalisering i ungdomsuddannelserne og afsluttet af interview med minister for børn, undervisning og ligestilling, Ellen Trane Nørby og adm. direktør for Dansk Erhverv, Jens Klarskov. På konferencen deltog mere end 300 bestyrelsesmedlemmer, ledere og øvrige interessenter på området.

Nyt undervisningsmateriale om fremtidens bæredygtige byggeri

Formålet med materialet er at give unge på landets erhvervsskoler og tekniske gymnasier mulighed for at lære mere om grønt byggeri. Tænketanken CONCITO står bag materialet.

Den digitale erhvervsskole 4.0

Du kan stadig nå at tilmelde dig Praxis og DEG’s fælles konference den 27.-28. september 2016, hvor man ser nærmere på begrebet quantified school.

 
 
 

Arrangementer

20.09.2016: Temakonference om erhvervsrettet uddannelse og integration

Læs mere her

27.-28.09.2016: Temakonference for HHX og HTX ledere

Læs mere her

19.09.2016: HR-netværksmøde

Læs mere her

September 2016: Møder om EU-persondataforordningen

Læs mere her

 
 
 
 

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier  -  Ny Vestergade 17, 2. sal  -  1471 København K
Tlf.: 333 77 888

 
 
Frameld nyhedsbrev