Elever, gruppearbejde, hhx

Hhx

Hhx er en 3-årig gymnasial uddannelse, hvor du især har fag inden for økonomi og erhvervsforhold kombineret med sprog og andre almene fag.

På hhx-uddannelsen får eleverne undervisning i almene fag og i fag, der handler om samfundsøkonomi og virksomheders økonomi, afsætningsmuligheder, sprog og retslige forhold.

På hhx-uddannelsen lægges der vægt på merkantile, internationalt orienterede og erhvervsrettede dannelsesperspektiver. Eleverne lærer at tilegne sig ny viden og at forholde sig kritisk til denne viden. De anvender deres teoretiske viden som redskab til analyse af virkelighedsnære forhold.

Eleverne bruger deres teoretiske viden til analyse af virkelighedsnære forhold. Det sker blandt andet ved at arbejde med virkelighedsnære cases og projekter. 

Med gymnasiereformen fra 2005 blev hhx sidestillet med den almene studentereksamen (stx), derfor giver hhx adgang til at søge optagelse på en videregående uddannelse. Der findes i dag 65 steder i landet, hvor man kan tage den 3-årige hhx.

Hos DEG arbejder vi for at øge kendskabet til hhx, hvilket betyder at vi løbende gennemfører analyser og projekter, der omhandler uddannelsen og de elever, der går på den.

Ved tryk på afspil accepterer du cookies og sporing fra den eksterne video-leverandør.

Hhx-uddannelserne skaber værdi for Danmark

Danmark er en handelsnation. Vi lever af at handle med viden, produkter og tjenester. Vi har i mange hundrede år handlet på kryds og tværs af landegrænser. Vores handel med næsten 200 lande verden over er en af grundstenene i vores velstand og velfærd. En forudsætning for at skabe gode relationer til omverdenen er blandt andet dygtige folk med gode handelskompetencer samt kultur- og sprogkundskaber. Det er blandt andet derfor vi har vores handelsgymnasier, hhx, ligesom flere andre typer af handelsuddannelser. Hhx er med til at skabe værdi for Danmark.

Hvert år handler Danmark for mere end 2.400 mia.kr. med hele verdenen. Eksporten vokser år for år, og i de seneste 25 år er den vokset med mere end 240 procent og kom i 2020 op på mere end 1.275 mia. kr. Importen viser en tilsvarende udvikling og kom i 2020 op på mere end 1.125 mia.kr. (Danmarks Statistik). Om det er medicin, sø-fragt, svinekød eller vindmøller, så har Danmark gennem tiden opnået en stærk styrkeposition som handelsnation på verdensmarkedet.

Vi skal fortsætte med at udvikle Danmarks styrkeposition i handlen med andre lande og være rustet, både sprogligt og kulturelt, til at åbne døre til nye eksportmarkeder og til at fastholde eksisterende markeder. Derfor har Danmark brug for stærke handelsuddannelser, så vi har kompetencerne til at begå sig på et stadig voksende internationalt marked. Hhx giver unge mennesker stærke handelskompetencer kombineret med gode kultur- og sprogkundskaber, netop det, som virksomhederne har brug for.

Og behovet bliver på ingen måde mindre i de kommende år, tværtimod. En analyse fra Dansk Industri forudser danske eksportvirksomheder, at de inden for de næste fem år får behov for medarbejdere, der taler et andet sprog end dansk. Særligt sprogkompetencer inden for engelsk, tysk og fransk er i særdeles høj kurs hos virksomhederne, men spansk og kinesisk er også efterspurgt.

De sproglige kompetencer står ikke alene. Dansk Industris analyse viser, at næsten 80 procent af virksomhederne gerne vil have fat i medarbejdere med de såkaldte dobbeltkompetencer. Det vil sige medarbejdere, som ikke nødvendigvis er uddannede i sprog, men som forstår og taler det pågældende sprog på et højt niveau. Ikke alene kan de kommunikere på et andet sprog, de kan også trække på en anden faglighed, hvilket resulterer i en række gevinster til gavn for både medarbejder og virksomhed.

Fremtiden for dansk handel kræver, at vi fortsat investerer i at uddanner dygtige handelsfolk, der matcher virksomhedernes efterspørgsel. Og netop dette understreger behovet for erhvervsrettede uddannelser som hhx. Uddannelser med international forståelse og globalt udsyn - og som tager udsynet med ind i klasseværelset, fordi underviseren ikke bare kender teorien, men i den grad også er eller har været en del af erhvervslivet. Særligt for hhx kræves det nemlig, at underviserne har mindst to års erhvervserfaring. Det er med til at sikre undervisere med branchekendskab, der relaterer undervisningen til vores omverden, så eleverne kan se, hvordan teorien kobles med praksis.

Hhx-skolerne skaber alt dette i tæt samarbejde med virksomhederne for netop at uddanne frontløberne i det handlende globale fællesskab. Hhx er med til at uddanne morgendagens problemløsere ved at give eleverne de nødvendige kultur- og sprogkompetencer samt de merkantile færdigheder, kompetencer og viden.

Hhx skaber værdi for Danmark og skal selvfølgelig have samme vilkår som de øvrige gymnasiale uddannelser.

Kontakt

Rasmus

Rasmus Glavind Espersen

Analysekonsulent – hhx, htx & tilsyn