Tilskudsforskel mellem merkantil EUX og HF

Indhold
Skoledrift
Tømrer elev med EUX ved maskine

Selvom der er mange ligheder mellem den merkantile EUX og HF, er der stor forskel på de offentlige udgifter til uddannelserne.

Den merkantile EUX og HF er begge ungdomsuddannelser, der på mange områder kan sammenlignes. Et EUX merkantilt forløb svarer i hovedtræk til en 2 årig gymnasial uddannelse, mens HF er en 2-årig gymnasial uddannelse. Uddannelserne henvender sig til samme målgruppe; nemlig de unge fra 9 eller 10. klasse, der ikke ser sig selv tage en 3-årig gymnasial uddannelse og begge uddannelser giver mulighed for at læse videre på erhvervsakademiuddannelser og professionsbachelorer. Selvom der er mange ligheder, er der stor forskel på de offentlige udgifter til uddannelserne.

Fakta om den merkantile model 

EUX kombinerer en EUD med en erhvervsfaglig studentereksamen og elever opnår både erhvervs- og generel studiekompetence. Alle merkantile EUD-uddannelser kan gennemføres som et EUX-forløb og på det merkantile område kan eleverne efter de første 2 år enten vælge, at gå i lære eller læse videre på fx erhvervsakademi – og professionsbachelorer. Med en afsluttet EUX (og dermed et svendebrev fra lærepladsen og en erhvervsfaglig studentereksamen i hånden) kan eleverne enten søge job som faglært i en virksomhed, eller læse videre på linje med dem, der har gennemført en gymnasial uddannelse.

Den merkantile EUX model består af et grundforløb og et studiekompetencegivende forløb. Grundforløbet har samme varighed som grundforløb i ordinære EUD-uddannelser, som er delt op i to dele af 20 ugers varighed i hhv. grundforløbets 1. del (20 uger) og grundforløbets 2. del (20 uger). Det skal i den forbindelse bemærkes, at grundforløbets 1. del kun gælder elever, der er gået ud af grundskolen for mindre end 2 år siden. For elever der er 25 eller derover skal grundforløbets 1. del ikke gennemføres og derfor svarer et EUX merkantilt forløb til en varighed på 1 ½ år. Det studiekompetencegivende forløb har en varighed på et år. Både grundforløbet og det studiekompetencegivende forløb indeholder fag på gymnasialt niveau.

På det studiekompetencegivende forløb modtages én takst (merkantil eux og studierettet påbygning til merkantil eud) og på grundforløbets 1. del og 2. del modtages én takst svarende til de øvrige uddannelser inden for hovedområdet for kontor, handel og forretningsservice.

Fakta om HF

HF er en gymnasial uddannelse med en varighed på 2 år. Uddannelsen foregår typisk på almene gymnasier eller voksenuddannelsescentre. HF er målrettet erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelser. Uddannelsen er en almen gymnasial uddannelse, der er praksis- og professionsrettet og indeholder både obligatoriske fag, valgfag og fagpakker.

Elever kan blive optaget på hf direkte efter 9. eller 10. klasse, hvis de opfylder adgangskravene herfor. Elever, der ikke kommer direkte fra 9. eller 10. klasse, kan blive optaget, hvis skolen vurderer, at han/hun har de rette faglige og personlige forudsætninger for at gennemføre uddannelsen.

Forskel i tilskud 

I tabel 1 fremgår forskellen i tilskuddet fra forslag til finansloven 2023 (FFL23) mellem HF og hhv. det merkantile EUD/EUX grundforløb og det studiekompetencegivende forløb, når der ses på taksterne til undervisning-, fælles-, og bygningsudgifter.

Tal fra FFL23, viser en forskel i tilskuddet mellem HF og det merkantile EUD/EUX grundforløb på 19.550 kr. pr. årselev, svarende til en forskel på 29,4 % og et manglende årligt tilskud på 50.243.500 kr. (Aktiviteten for antallet af EUX elever, der gennemfører et EUD/EUX grundforløb kendes ikke. Derfor er det årlige tilskud beregnet med udgangspunkt i aktiviteten for et EUX studiekompetencegivende forløb, her 2.570 årselever.) Derudover viser tabellen en forskel i tilskuddet mellem HF og det studiekompetencegivende forløb på knap 19.480 kr. pr. årselev, svarende til en forskel på knap 29,3 % og et manglende årligt tilskud på 50.063.600 kr. jf. tabel 1. Det svarer til en samlet årlig forskel i tilskuddet på ca. 100 mio kr.  

Hertil skal også medregnes store forskelle i kravet til undervisningstid. På en HF ligger timetallet på mellem 1.705 og 1.755 og med en fordybelsestid på 300 timer. På EUX Business 1. del ligger timeintervallet mellem 2.035 og 2.060 timer og med en fordybelsestid på 350 timer.

På den 2-årge uddannelse til hf-eksamen er undervisningstiden for den enkelte elev mindst 1.705 timer og overstiger normalt ikke 1.755 timer og med en fordybelsestid på mindst 300 timer for den enkelte elev. For elever med udvidede fagpakker, øges undervisningstiden med 250 timer og fordybelsestiden øges med mindst 100 timer.

Tabel 1: Forskellen i tilskud mellem HF og hhv. et merkantilt EUD/EUX grundforløb og det studiekompetencegivende forløb
  Tilskud pr. årselev (kr.) Forskellen i tilskud pr. årselev (kr.) mellem HF og hhv. merkantil EUD/EUX grundforløb og det studiekompetencegivende forløb Forskellen i pct. i tilskud pr. årselev mellem HF og hhv. merkantil EUD/EUX grundforløb og det studiekompetencegivende forløb Forskellen i årligt tilskud (kr.) mellem HF og hhv.  merkantil EUD/EUX grundforløb og det studiekompetencegivende forløb
HF 85.960 0 0 0
Merkantil EUX/EUD  grundforløb 66.410 - 19.550 - 29,4 % - 50.243.500
Studiekompetencegivende forløb 66.480 - 19.480 - 29,3 % - 50.063.600

Forskellen i tilskuddet angiver de statslige merudgifter forbundet med en takstforhøjelse på hhv. det merkantile EUD/EUX grundforløb og det studiekompetencegivende forløb. Her fremgår det af tabellen at, hvis det merkantile EUD/EUX grundforløb og det studiekompetencegivende forløb skal have samme takster, som HF, skal taksterne hæves med hhv. 19.550 kr. pr. årselev og 19.480 kr. pr. årselev jf. tabel 1.