Dokument, Høringssvar

Særskilt vederlæggelse af bestyrelsesmedlemmer ved visse uddannelsesinstitutioner på Børne- og undervisningsministeriets område

DEG høringssvar

Indledningsvis finder DEG det positivt, at der nu er kommet en ny øverste kategori for de største institutioner med flere end 5.000 årselever, og at beløbsgrænserne for bestyrelseshonorar med bekendtgørelsen nu er blevet reguleret, således at bestyrelsesarbejde på de større uddannelsesinstitutioner også bliver passende honoreret.

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) takker for invitationen til at afgive høringssvar og har følgende bemærkninger til ovenstående høring.

DEG er ligeledes tilfreds med, at beløbsgrænserne generelt er blevet niveautilpasset, samt at bekendtgørelsens struktur er blevet opdateret.

Dog finder DEG det uhensigtsmæssigt, at der som et led i professionaliseringen af erhvervsskolernes bestyrelser ikke kan udbetales selv et mindre honorar til øvrige bestyrelsesmedlemmer, herunder for medlemmer, der er udpeget som repræsentanter for interesseorganisationer – reelt er de jo netop ikke repræsentanter for organisationerne, men blot udpeget af organisationerne. Honorar til menige udefrakommende bestyrelsesmedlemmer bør foruden anerkendelse af arbejdsindsats også ses som et relevant styringsredskab for bestyrelsesformanden overfor mulige inaktive bestyrelsesmedlemmer. Når man får honorar, er man derved med til at ansvarliggøre bestyrelsesmedlemmerne.

Ligeledes er alle bestyrelsesmedlemmer underlagt de samme ansvarsregler og opgaver i forhold til institutionslovene. Med hensyn til ansvar, så fremgår det af retspraksis om bestyrelsesansvar, at hvert enkelt bestyrelsesmedlem bedømmes individuelt efter deres skyld (culpa) norm, og bliver medlemmer af bestyrelsen gjort ansvarlige, hæfter de solidarisk overfor krav. Derudover bør der være en nuancering i fortolkningen af begrænsningen af honoreringen af de udefrakommende bestyrelsesmedlemmer, der fremgår af §3, pind 2, hvor der til bestyrelsens øvrige medlemmer ikke kan ydes særskilt vederlag til medlemmer, der er udpeget som repræsentanter for interesseorganisationer. Det bør i fortolkningen præciseres, at det kun gælder direkte ansatte i en interesseorganisation. Der er forskel på, om fx en mindre virksomhedsejer, der er udpeget af en arbejdsgiverorganisation, eller et medlem af en lokal fagforening får honorar, sammenlignet med et bestyrelsesmedlem, der er udpeget netop fordi denne er ansat i og lønnet af en interesseorganisation.