Stak aviser

Fremtidens arbejdskraft skal være innovativ – der findes andre gymnasiale veje end den almene

Debat

Danmark skal have et stærkt erhvervsliv, der kan sikre landet vækst, velfærd og arbejdspladser mange år frem. Samtidig skal vi omstille samfundet, så det bliver bæredygtigt.

Af Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv og Ole Heinager, formand for DEG-L, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier -  Lederne.

“Vi skal blive endnu bedre til at opdage, anerkende og dyrke, de unge der kan og vil, så de også kan blive så dygtige, som de kan – uanset baggrund.

Det er en stor opgave, der skal løses af vores og de kommende generationer. Heldigvis har vi mange unge mennesker i Danmark, der tænker innovativt og ud af boksen.

I dag er der finale i DM i teknologi og Erhvervscase, hvor nogle af Danmarks dygtigste unge talenter fra det tekniske gymnasium (htx) og handelsgymnasiet (hhx) kæmper om danmarksmestertitlen – en titel de kan vinde ved at tænke anderledes, være innovative, teknisk og digitalt gearede og ved at have næse for den gode forretningsidé.

Det er lige præcis unge med de her talenter, som Danmark og dansk erhvervsliv har brug for til at løse de store samfundsudfordringer.

Dansk Erhverv er partner i DM i Teknologi og Erhvervscase, fordi vi vil give eleverne fra hhx og htx mulighed for at vise, hvad de og deres erhvervsrettede gymnasieuddannelser kan.

Eleverne er topseje til at løse vilde problemstillinger. Og ud fra kendskabet til de mange talenter der stiller op til DM, tør vi godt sige, at arbejdspladserne rundt om i Danmark har noget godt i vente, når de her talenter skal ud i erhvervslivet.


Virkelige problemstillinger
De unge, der deltager i DM, viser, at de kan koble deres viden og færdigheder til virkelige problemstillinger i erhvervslivet, hvilket er uundværlige færdigheder, når unge skal videre enten i erhvervslivet eller til videre uddannelse.

Htx-eleverne konkurrerer i faget teknologi, og har fået stillet en åben opgave, hvor de ud fra temaet “overforbrug, misbrug og rekreativt forbrug” skal finde og løse reelle problemstillinger og bygge en konkret prototype.

Hhx-eleverne konkurrerer i faget erhvervscase, hvor de med udgangspunkt i en reel virksomhedscase selv skal identificere problemstillinger og udarbejde nytænkende og innovative forretningsidéer.

I år er det Lagkagehuset, der stiller sig til rådighed som case for hhx-eleverne, hvilket er superspændende for hhx-eleverne og afgørende for deres udbyttet af mesterskabet. Eleverne får koblet deres arbejde til virkelige problemstillinger, udfordringer og muligheder i en rigtig virksomhed, der tilmed er i rivende udvikling.

Sidste års vindere kom fra Niels Brock Innovationsgymnasium. Fodboldklubben Brøndby IF var case. De fire unge kvinder havde udviklet et tiltag til klubben, hvor de gennem arrangementer og events som for eksempel comedyshow og foredrag vil skabe et større engagement og sammenhold blandt klubbens fans – også uden for fodboldkampene. Og det er rigtigt godt tænkt og set.

De viste en forståelse af fankultur, og hvordan den kan bruges som et uudnyttet aktiv. Klubber som Brøndby, FCK og AGF samler allerede mange mennesker på en helt unik måde, og vinderne viser, hvordan klubber i endnu højere grad kan få det bedste ud af og udvikle den særlige dedikation.


Vi skal værne om talenterne
Vi har så meget talent i Danmark, at det er helt fantastisk. Og vi glæder os over at se talenterne blive bragt i spil på denne måde.

Men det handler nu ikke kun om den ene dag, hvor vi kårer vinderne af DM i teknologi og Erhvervscase. Det handler også om, at Danmarks og erhvervslivets konkurrenceevne på det globale marked har brug for talenter.

Vi skal blive endnu bedre til at opdage, anerkende og dyrke, de unge der kan og vil, så de også kan blive så dygtige, som de kan – uanset baggrund. Og vi skal værne om de talenter, vi har, finde dem tidligt og give dem mulighed for at udvikle sig og dygtiggøre sig.

Hhx- og htx-uddannelserne har stærke og efterspurgte profiler, og derfor er det ofte meget målrettede og afklarede elever, der vælger den erhvervsrettede vej i det gymnasiale spor. Denne målrettethed kommer også til udtryk i deres valg af videre uddannelse, hvor de ofte fortsætter i et spor, som arbejdsmarkedet efterspørger.

Vi har derfor også brug for, at så mange unge som muligt vælger uddannelsesretning inden for de tekniske og merkantile fag efter grundskolen.

Vi har brug for, at flere unge bliver gjort opmærksom på, at der findes andre gymnasiale veje end den almene. Og at hhx og htx, på samme måde som stx, åbner dørene til et væld af videregående uddannelser.

Bragt i Børsen online på borsen.dk 29.september 2021.

Kontakt

Kitte Verup

Kitte Laurine Verup

Pressechef