Geografisk spredning af erhvervsrettede uddannelsesudbud og stx

Indhold
EUD

I den politiske debat fremlægges det ofte, at der er for lang geografisk afstand mellem erhvervsskolerne. Den fremlægning kan muligvis skyldes, at der refereres til hovedinstitutioner – og ikke afdelinger. Dette er en forkert måde at anskue erhvervsskolernes geografiske spredning.

Hovedkonklusioner

  • Der udbydes erhvervsrettede uddannelser på 259 adresser på landsplan.
    • GF1 udbydes på 191 adresser.
    • GF2 udbydes på 212 adresser.
    • Hovedforløb udbydes på 190 adresser.
    • Hhx og/eller htx udbydes på 91 adresser.
  • Der udbydes stx på 137 adresser på landsplan.

Baggrund

I den politiske debat fremlægges det ofte, at der er for lang geografisk afstand mellem erhvervsskolerne. Den fremlægning kan muligvis skyldes, at der refereres til hovedinstitutioner – og ikke afdelinger. Dette er en forkert måde at anskue erhvervsskolernes geografiske spredning. 

Samtlige adresser med udbud af erhvervsuddannelser (eud & eux) og erhvervsgymnasiale uddannelser (hhx & htx) fremgår i dette notat for at illustrere den geografiske spredning af erhvervsrettede uddannelsesudbud. Private udbydere af transportuddannelser er ikke inkluderet (AMU JUUL, Dekra og UCplus). Yderligere fremgår der også en oversigt over antallet udbudssteder med grundforløb 1, grundforløb 2, hovedforløb samt hhx/htx på landsplan såvel som på regionalt plan. 

Til sammenligning fremgår den geografiske spredning af stx både illustrativt i et kort og i tabelform.

Erhvervsrettede uddannelsesudbud

I nedenstående illustration 1 fremgår den geografiske spredning af de 259 erhvervsrettede uddannelsesudbud på landsplan.

Illustration 1: Visualisering af erhvervsrettede uddannelsesudbud (eud/eux, hhx & htx). 

Kort

Note: Kortudklip hentet fra: https://deg.dk/danmarkskort-over-medlemsskoler

På de 259 adresser udbydes der forskellige kombinationer af grundforløb 1, grundforløb 2, hovedforløb og hhx/htx. På nogle adresser udbydes der kun grundforløb, hvor der på andre adresser kun udbydes hovedforløb. Der er også adresser, hvor der både udbydes grundforløb og hovedforløb. På nogle adresser udbydes der kun hhx og/eller htx (’rene’ erhvervsgymnasier). På andre adresser udbydes hhx og/eller htx sammen med forskellige erhvervsuddannelsesforløb. 

I nedenstående tabel 1 fremgår fordelingen af alle erhvervsrettede uddannelsesudbud, udbuddene af de tre forløbstyper på eud/eux samt hhx/htx-udbud på regionalt plan.

Tabel 1: Antal erhvervsrettede uddannelsesudbud fordelt på regioner. 

RegionAlle udbudGrundforløb 1Grundforløb 2HovedforløbHhx og/eller htx
Nationalt25919121219091
Hovedstaden4728353118
Midtjylland6646525221
Nordjylland3828302614
Sjælland4237383013
Syddanmark6652575125

Stx-udbud

I nedenstående illustration 1 fremgår den geografiske spredning af de 137 stx-udbud på landsplan.

Illustration 2: Visualisering af stx-udbud. 

Visualisering af stx-udbud

Note: Kortudklip hentet fra: https://danskegymnasier.dk/kort-over-danmarks-ungdomsuddannelser/. Kortet er baseret på 2020-data og visualiserer de daværende 144 udbud. Ifølge Datavarehusets nyeste data, udbydes der stx på 137 adresser i 2024.

Der udbydes stx på 137 adresser på landsplan. Foruden Brønderslev, Dronninglund og Støvring i Nordjylland, Søndersø på Nordfyn, Maribo på Lolland samt Sorø på Sjælland, udbydes stx samme steder, som der udbydes eud/eux, hhx eller hhx. 

I nedenstående tabel 2 fremgår fordelingen af stx-udbud på regionalt plan.

Tabel 2: Antal stx-udbud fordelt på regioner. 

RegionStx
Nationalt137
Hovedstaden44
Midtjylland30
Nordjylland14
Sjælland20
Syddanmark 29