Mapper med papir

Finanslov ligestiller ikke erhvervsgymnasier med almene gymnasier

Pressemeddelelse

Hånden holdes under VEU, men der er stadig ikke fundet midler til at udligne de uforklarlige forskelle, der er på det gymnasiale område. Det er rigtig ærgerligt, siger Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier om dagens finanslovsaftale.

I dag præsenterede regeringen sammen med Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne en aftale om finansloven for 2022. Fra DEG er der både ris og ros til landets kommende husholdningsbudget.

I oktober blev regeringen og arbejdsmarkedets parter enige om at forlænge aftalen om styrket og mere fleksibel voksen-, efter- og videreuddannelse i 2022. Det var meget vigtigt for udbyderne af bl.a. arbejdsmarkedsuddannelserne, som ellers kunne kigge hen på en voldsom skrænt i årets finanslov. Så den del er vi glade for.
Lars Goldschmidt, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasierne - Bestyrelserne.

I årevis har en række mindre handelsgymnasier i udkantsområderne påpeget forskelle i det udkantstilskud, der gives til erhvervsgymnasierne og de almene gymnasier. Godt 15 mio. kr. får erhvervsgymnasier mindre og DEG forstår ikke, hvorfor politikerne ikke har kunnet finde de penge i det store puslespil.

”I erhvervsskolesektoren sukker vi efter den taxameterreform, som ministeren og politikerne har aftalt i forbindelse med elevfordelingsaftalen. Ud fra det vi kan se på nuværende tidspunkt, ser det desværre ud til, at den skydes til hjørne, fordi man ønsker at afvente konsekvenserne af fordelingen af gymnasieelever. Vi vil rigtig gerne have en gennemgribende reform nu, men kan vi ikke få det, havde vi regnet med, at finansloven ville udligne de uforklarlige forskelle, der er i udkantstaxameteret og i fagtaxametrene til erhvervsgymnasierne. Det er rigtig ærgerligt, at det ikke er sket”, udtaler Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne.

Ved siden af finanslovsforhandlingerne er det politisk aftalt at omlægge færdiggørelsestaxametrene på erhvervsuddannelsers grundforløb til en bonus for at indgå lærepladsaftaler i løbet af grundforløbet. Samtidig er taksterne til skoleoplæring reduceret. Det mener DEG ikke understøtter politikernes ambitioner om et stærkt erhvervsuddannelsessystem.