Repræsentantskabsmøde

Udtalelse fra DEG-L

Udtalelse fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Ledernes repræsentantskabsmøde 11. maj 2022.

Vi lever i alvorlige tider, hvor frihed og demokrati er under angreb. Samtidig viser krigen i Ukraine med al tydelighed, hvordan sikkerhedspolitik og klimapolitik går hånd i hånd og hvor vigtigt det er, at Danmark kan forsynes med grøn vedvarende energi. Det er godt for vores sikkerhed - men også for klimaet.

Det kræver erhvervsrettede kompetencer at accelerere den grønne omstilling. Derfor skal alle erhvervsskoler være klimaerhvervsskoler, da der er brug for, at hele uddannelsessektoren arbejder med bæredygtighed.

Det er nødvendigt, at regeringen og politikerne sætter foden på speederen og reelt sikrer, at flere vælger en erhvervsuddannelse eller får opkvalificeret deres faglighed til det grønne arbejdsmarked i voksen- og efteruddannelsessystemet. Og der må ikke være hindringer for de unge, som ønsker sig en erhvervsgymnasial uddannelse.

Repræsentantskabet i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne giver sin fulde opbakning til det lærlingeoprør, der er i gang. Der skal prioriteres midler til erhvervsskolerne, så der kan tilbydes tidssvarende udstyr og opkvalificerede undervisere. Den grønne omstilling gør bare dette endnu vigtigere. Der må og skal sikres en mere forudsigelig og robust økonomi for erhvervsskolerne og erhvervsgymnasierne.

Fra repræsentantskabsmødet skal der lyde en stor opfordring til at sætte ind med de ændringer, som er påkrævet for, at flere unge og unge voksne får en erhvervsrettet uddannelse. Der skal handling bag ordene om, at undervisningen i grundskolen skal være meget mere praksisrettet. De politiske intentioner er der – men det går for langsomt.

Samtidig skal vi have boostet vores AMU-system, som er fuldstændig i knæ. Det fortjener de mange ufaglærte og faglærte, hvor potentialet for livslang læring er stort, men hvor lysten og motivationen for uddannelse er lille. Det er markante løsninger, der skal på bordet.

Der er brug for kvalitetsuddannelser i hele Danmark, og repræsentantskabet anerkender behovet for erhvervsrettede uddannelser også i udkanten. Mindre skoler har brug for initiativer, der understøtter udfordringerne med faldende elevantal.

Repræsentantskabet bakker op om mangfoldige skoler men støtter ikke, at eleverne via uigennemskuelige algoritmer fordeles på de erhvervsgymnasiale uddannelser på baggrund af deres forældres indkomst. Det kan de unge ikke være tjent med. I stedet bør politikerne finde lokale løsninger, som sikrer ordentlige forhold for gymnasierne i hele landet, f.eks. igennem ligestilling af midlerne, så alle erhvervsgymnasier kan tilbyde inkluderende og attraktive læringsmiljøer for alle elever.