Unge, druk, fest, alkohol

Brev til landets gymnasier og erhvervsskoler vedrørende festkultur

Fællesbrev fra DEG-L

Brev fra Sundhedsstyrelsen, Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne til landets gymnasier og erhvervsskoler med en fælles appel om at bidrage til at skabe en festkultur, som flere unge føler sig hjemme i.

En ny årgang af elever står på dørtærsklen til at påbegynde deres ungdomsuddannelse på jeres uddannelsesinstitutioner. De er fulde af forventning til de nye fællesskaber, som de skal være en del af de kommende år.

Der har i det seneste år været megen debat om børn og unges alkoholforbrug, og behovet for at sikre gode rammer for børn og unges liv – herunder også deres sociale liv.

en linje skolen lægger for alkohol til sociale arrangementer som fester, introture, studieture, fredagscafeer mv. får stor indflydelse på de unges alkoholkultur.

Sundhedsstyrelsen har i foråret skærpet udmeldingerne om indtag af alkohol og fraråder nu, at børn og unge under 18 år drikker alkohol. Det skyldes, at der er kommet mere viden om, hvordan alkohol skader hjernens udvikling, imens man er ung - blandt andet med hensyn til hukommelse, læring, planlægning, beslutninger, impulskontrol og sprog. Samtidig ved vi, at unge, der drikker store mængder alkohol på én gang, er i øget risiko for ulykker, vold og uønsket sex. En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at der i gennemsnit dør én ung om måneden i Danmark relateret til alkohol.

Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne har udarbejdet nogle fælles forslag til alkoholpolitikker på uddannelserne. Her opfordres til:

  • Oplysning og dialog med eleverne Alle elever skal præsenteres for og indgå i dialog om skolernes alkoholpolitik, og eleverne skal kende til alkohols skadelige virkninger, de sociale slagsider med ’drukfællesskaber,’ og de skal vide, at når man drikker meget, kan der ske ting, som man efterfølgende fortryder, ligesom det kan påvirke hjernen så længe man er ung.
  • Styrket dialog med forældrene Der skal være et øget samarbejde med forældre til elever under 18 år med særlig fokus på druk til før-fester, og skolernes forventninger til eleverne, når de kommer til fest på skolen.
  • Strammere regler for udskænkning På skolerne bliver der ikke udskænket drikkevarer med en alkoholprocent, der er højere end 5%. Der skal være billige alkoholfrie alternativer i baren og gerne proaktiv uddeling af vand.
  • Alkoholfrie studieture Skolerne forpligter sig til at gøre studieture 100% alkoholfrie fra start til slut uanset alder på de deltagende elever.
  • Alkoholfrie arrangementer Langt størstedelen af alle aktiviteter, der foregår på skolen, er alkoholfrie. Skolerne skal inspirere hinanden i arbejdet med at lave gode og sjove aktiviteter, der ikke koncentrerer sig om alkohol. Det kan fx være temafest med udklædning, koncerter, revy eller fællesdans

I tillæg hertil er det Sundhedsstyrelsens forslag at skolerne indfører en karensperiode for fester og arrangementer med alkohol, således at alle nye elever kan begynde på deres uddannelse og danne sociale relationer, uden at der er et pres for at drikke alkohol, og uden at det bliver alkoholen der bliver det samlende. En karensperiode kan gå fra skolestart til efterårsferie.

Der kan findes mere inspiration til hvordan der kan laves arrangementer på ungdomsuddannelserne, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet, her: www.alkohologsamfund.dk/det-goer-vi/unge-og-alkohol/gymnasieguide

Det er vigtigt at være opmærksom på, at en stor del af de unge synes, at alkohol fylder for meget, og at der bliver drukket for meget på deres uddannelsessted. Ansvaret for at etablere en festkultur som alle kan være en del af, er skoleledelsens i tæt dialog med de unge.

Danske Gymnasier, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne og Sundhedsstyrelsen vil gerne opfordre til, at I arbejder for, at skolens rammer for alkohol byder alle unge indenfor i et ansvarligt, inkluderende, trygt og socialt miljø, der understøtter god trivsel og et godt læringsmiljø, og at I gør det i dialog med både elever og deres forældre.