Elev ved computer

Hhx og htx: Ny elevfordelingsmodel vækker fortsat bekymring

Pressemeddelelse

Ny justeret elevfordelingsmodel, som i fremtiden skal fordele gymnasieelever ud fra kriterier om forældres indkomst og afstand fra bolig til gymnasie, vækker fortsat bekymring på erhvervsgymnasierne. For stor usikkerhed og uigennemsigtighed i modellen gør det vanskeligt at forudse konsekvenserne for hhx og htx.

En revideret elevfordelingsmodel, som alene rød blok står bag, er i dag blevet offentliggjort. Det sker efter, at opbakningen til den oprindelige model har været mødt af kritik. I den reviderede model erstattes lodtrækningselementet af et afstandskriterie i fordelingen af elever i fordelingszonerne, og afstandskriteriet ændres fra 60 til 45 minutter. Samtidig gøres kapaciteten mere fleksibel, således at regionen kan hæve loftet på gymnasier for de elever inden for afstandskriteriet, som ikke har fået plads på et af de gymnasier, de har søgt ind på.

- Umiddelbart ser det ud som om aftalen imødekommer en del af den kritik, der har været. Men vi må indrømme, at vi stadig er skeptiske over for, hvad det reelt kommer til at betyde, da modellen forekommer så kompliceret, at ingen helt præcist kan gennemskue, hvilke konsekvenser den får for eleverne. Det allervigtigste for os er, at de elever, som ønsker hhx og htx kan få deres valg opfyldt. Men ligesom den første aftale, er den reviderede model lavet med udgangspunkt i stx. At regionerne nu også får mulighed for at øge kapaciteten i forhold til de mange ufordelte elever og nærhedsprincippet, udvander begrundelsen for, at hhx og htx skal være med i aftalen, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier – Lederne.

Kasper Palm, der er formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne er enig i, at det er vanskeligt præcist at forudsige, hvad den nye elevfordelingsaftale vil betyde for hhx og htx. Ifølge aftalen er der indlagt en overkapacitet på hhx og htx, der betyder, at flere hhx og htx-elever får deres førsteprioritet opfyldt. Det er godt, at forligspartierne, på baggrund af første fordelingsrunde, lover at vurdere, om der er behov for eventuelle tiltag, der kan bidrage til, at flere kan få opfyldt deres førsteprioritet på en erhvervsgymnasial uddannelse. Det giver dog ikke formanden helt ro i maven.

- Hos DEG mangler vi stadig konkrete svar og garanti for, at eleverne, der søger de erhvervsgymnasiale uddannelser, ikke kommer i klemme. Hhx og htx udbydes færre steder i landet end stx, og det er ofte elever, der er interesserede i en erhvervsfaglig profil, som er villige til at rejse lidt længere for at få deres uddannelsesønske opfyldt, som vælger de uddannelser. Vil deres sikkerhed for at blive fordelt til et hhx eller htx blive reduceret med det nye nærhedsprincip? Det er altafgørende, at udfoldelsen af aftalen tager højde for dette. Det betyder alverden for elevernes motivation, at de lander på den rette faglige hylde, og som samfund har vi stærkt behov for stærke handels- og tekniske kompetencer, som hhx- og htx-studenterne kommer ud med. Derfor må aftalen ikke betyde færre elever på hhx og htx, siger Kasper Palm.

Kontakt

Billede af næstformand for DEG-B, Kasper Palm

Kasper Palm

Næstformand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne