Grøn business konference

Grøn business i fokus

Arrangement

Sammen med Dansk Erhverv og HK Danmark har vi afholdt konference om grøn business og de merkantile uddannelsers rolle i den grønne omstilling.

”Hvordan kan indkøb, salg, logistik og administrative funktioner påvirke den grønne omstilling?” det var spørgsmålet, som vi dagen igennem er blevet klogere på. 

Fremtidens økonomi

Majbritt Skov, partner og cheføkonom i Deloitte, holdt oplæg om fremtidens økonomi og doughnut modellen. Budskabet var blandt andet, at nøglen til bæredygtige økonomier og samfund er en anerkendelse og opgørelse af de samfundsøkonomiske konsekvenser af investeringer i beslutningsprocesser og dermed et mere holistisk syn på værdi. Fra kun at beregne økonomiske effekter går vi mod at beregne økonomiske, sociale og miljømæssige effekter som en helhed - og her spiller uddannelse en afgørende rolle. Uddannelse giver eleverne empowerment, ny viden og værktøjer, som klæder dem på til at skabe grøn adfærd i det erhvervsliv, som de er/bliver en del af.

Grønt udsyn hos eleverne

Oliver Gabrielsen, formand for Landssammenslutningen af Handelsskoleelever, fortalte om elevernes syn på den grønne omstilling og vigtigheden af samspillet mellem fagligheder, når det kommer til grøn omstilling. 

"CO2-regnskaber, digitalisering, rådgivning af kunder og virksomheder om bl.a. målgrupper, afsætning og events. Svært at forestille sig en grøn fremtid uden merkantile kompetencer. Fedt, at vi er gode til at bygge vindmøller, men hvis vi ikke er gode sælge dem, så stopper produktionen. Det kræver samspil mellem fagligheder," sagde Oliver.

Hvorfor grøn omstilling har brug for business og administration

HK's medlemmer er klar og vil gerne bidrage til den grønne omstilling. Men det kræver uddannelse, viden og kompetenceudvikling. En undersøgelse blandt HK's medlemmer viser, at medlemmerne mener at alle virksomheder har et ansvar for den grønne omstilling, som det er vigtigt, at de har øje for. Det var nogle af budskaberne Anja C. Jensen, forbundsformand HK Danmark, leverede på scenen. Et andet budskab var også, at det er nødvendigt at sikre de administrative medarbejderes plads i den grønne omstilling.  

Danmark som handelsnation og grøn omstilling

Uddannelse af fremtidens talenter er essentielt, hvis Danmark skal være det bedste land at drive grøn virksomhed i, lød det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv. Med fokus på Danmarks historie som handelsnation, blev der sat fokus på bl.a. manglen på arbejdskraft. Manglen har medført et fald i landets konkurrenceevne og et årligt tab på 176 milliarder kroner for samfundet. Vi mangler mange, der kan handle for Danmark rundt omkring i verden, og mange som kan give gode løsninger at handle med.

Forskerperspektiver på grøn business

Leonie Schlüter, Ph.D. fellow, Aalborg University Business School & Port of Aalborg A/S, kunne præsentere læringer og case eksempler om cirkulære samarbejder, og Kirsti Reitan Andersen havde et oplæg med om cirkulære forretningsmodeller om bæredygtig omstilling i tekstil og modeindustrien. Fokus var på bæredygtige forretningsmodeller, forbrugervaner og -efterspørgsel, gennemsigtighed og fødekæden i uddannelsessystemet, der lagde op til god dialog blandt deltagerne på konferencen. 

Virksomheder i debat - Hvad skal vi leve af i fremtiden?

Dagen blev rundet af med en paneldebat mellem Ikea, Atea, Comwell & Schneider. Alle fire virksomheder kom med deres perspektiver på, hvorfor Danmark har brug for medarbejdere, der kan aflæse forbrugernes behov og transformere det til grønne tiltag - hvad end tiltaget er indenfor service eller teknologi. Det blev slået fast, at stærke kompetencer inden for detail, handel & kontor er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling.