Forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v., lov om forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne og forskellige andre love

DEG-L høringssvar

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne (DEG-L) takker for muligheden for at afgive høringssvar vedrørende udkast til forslag til Lov om ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v., lov om forberedende voksenundervisning og ordblindeundervisning for voksne og forskellige andre love (udmøntning af VEU-trepartsaftale 2023 om voksen-, efter- og videreuddannelse).

DEG-L bifalder aftalens intentioner, som betyder, at en række vigtige takster og initiativer varigt videreføres fra trepartsaftalen om et styrket og mere fleksibelt voksen-, efter- og videreuddannelse, som giver udbydere af AMU stabile og styrkede rammer i forhold til tilrettelæggelse og udbud af AMU-aktiviteter.

DEG-L har følgende, tilhørende bemærkninger til fremsendte udkast til lovforslag:

1. Prøver gøres varige

Med hensyn til de centralt stillede prøver anbefaler DEG-L, at Børne- og Undervisningsministeriet stiller et centralt system til rådighed for udbydernes administration og gennemførelse af prøver, der både vil sikre en højere kvalitet i undervisningen samt en ensartethed i prøverne. Dette vil gavne såvel kursister som udbydere. Kursister, fordi de ikke skal forholde sig til forskellige afprøvningssystemer og udbydere, idet de dermed ikke pålægges unødige økonomiske ekstraudgifter i form af licenser til flere forskellige prøvesystemer valgt af de respektive efteruddannelsesudvalg.

2. Den nuværende udbudsmodel videreføres

DEG-L noterer sig genindførelsen af de samlede og tilbagevendende udbudsrunder. I den forbindelse ønsker DEG-L at henlede opmærksomheden på, at udbudsrunder er en administrativ og ressourcekrævende opgave, hvorfor foreningen gerne ser, at udbudsrunder i AMU tilrettelægges på ubureaukratisk vis og gerne understøttet af et ansøgningssystem, hvor digitale filer, som billeder og film, kan afgives som udbygget dokumentation i ansøgningen.

3. Ansættelse af VEU-koordinatorer gøres varig

DEG-L ser gerne, at ressortministeriet tager initiativ til i højere grad at sammenkoble VEU-koordinatorernes arbejde med det opsøgende arbejde, der i dag foretages af parterne i samarbejde med udbydere (puljen til opsøgende arbejde). Det er DEG-L’s vurdering, at der eksisterer et uudnyttet potentiale i at få skabt en bedre sammenhæng og samarbejde mellem VEU-koordinatorernes indsatser og det opsøgende arbejde bl.a. med formålet om at uddrage læringspunkter til planlægning og tilrettelæggelse af fremadrettede indsatser på området.

Kontakt

Katrine

Katrine Laubjerg

Konsulent - veu
27 62 01 91