Christiansborg, tårnet

Særdeles positive takter fra den nye regering

Pressemeddelelse

”Erhvervsuddannelserne er og skal være noget af det vigtigste på uddannelsesområdet”.

Sådan lød det fra Mette Frederiksen, Socialdemokraternes formand, da hun sammen Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og Moderaternes formand Lars Løkke Rasmussen præsenterede regeringsgrundlaget ”Ansvar for Danmark”, der slår tonerne an til politiske reformer for de kommende år. Heri er uddannelse et af de helt centrale emner, hvor særligt erhvervsskolerne står til en markant styrkelse, så flere unge vælger en erhvervsuddannelse. Kvaliteten skal styrkes med det rette udstyr og de rette lærerkompetencer og der skal fokus på grøn omstilling. Desuden skal der ses på ligestillede økonomiske styringsmodeller for at skabe lige vilkår mellem uddannelsesudbyderne. 

”Det er en stærk udmelding, den nyslåede regering kommer med. Der skal lyde stor ros for at tage udfordringen med mangel på faglærte og skolernes behov for kvalitetsindsatser seriøst”, siger Kasper Palm, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne.  

Også Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne bifalder regeringens initiativer og ser mange positive takter. 

“I DEG er vi glade for at se, at mange af vores ønsker til regeringsgrundlaget er afspejlet i regeringens planer for Danmark. Det er positivt, at der er lyttet til bekymringerne for elevfordelingsmodellen, som DEG har opfordret til, at politikerne gentænker. Her er det vigtigt, at regeringen er opmærksom på, at hhx og htx ligger med langt større afstand end stx og der tages højde for det i en ny model.” 

Også opkvalificering af flere ufaglærte voksne gennem styrkede muligheder for opkvalificering og efteruddannelse er at finde i regeringsgrundlaget. Og det er der brug for, hvis ambitionerne om blandt andet frigørelse fra russisk gas skal blive en realitet. 

“Regeringen ønsker et øget fokus på implementeringen af mange af de klimainitiativer, som allerede er vedtaget. Her har vi brug for ikke mindst arbejdsmarkedsuddannelserne (amu), hvor man på 6 uger, kan lave et helt nyt uddannelsestilbud, som kan målrettes præcis der, hvor behovet er. Det skal vi have sat meget mere i spil”, udtaler Kasper Palm. 

Blandt andre positive indsatser kan nævnes forandringer i folkeskolen, som skal skabe bedre balance mellem det boglige, kreative og praktiske indhold. DEG håber desuden, at frisættelsen af den offentlige sektor også omfatter erhvervsskolerne, da mindre bureaukrati og færre regler kan give bedre skoler.  

Ole Heinager ser frem til at tage imod regeringens udstrakte hånd til samarbejde. 

“Regeringen indbyder til inkluderende samarbejde flere steder i regeringsgrundlaget. Hos DEG er vi klar med dialog og løsninger f.eks. i “Sammen om klimaet”, hvor der i høj grad er brug for at indtænke uddannelses- og opkvalificeringssystemet. Derudover bidrager vi naturligvis meget gerne til arbejdet med de 45.000 unge uden uddannelse eller job og til hele trivselsindsatsen, hvor fokus er på myndiggørelse, livsmod, robusthed og selvtillid. Det bakker vi meget op om i erhvervsskolesektoren.” slutter Ole Heinager. 

Kontakt

Billede af næstformand for DEG-B, Kasper Palm

Kasper Palm

Næstformand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne