lommeregner, økonomi, finans

Store beslutninger er nødvendige for erhvervsskolerne

Debat

Når et nyt Folketing og en ny regering er på plads, bliver de mange løfter om de erhvervsrettede uddannelser forhåbentlig fulgt op af reelle politiske handlinger. Det har vi brug for, hvis elever, lærlinge og kursister skal have de kvalitetsuddannelser, som de fortjener.

Debatindlæg bragt i A4 Uddannelse den 11. oktober 2022 af Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne

I Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne er vi glade for den opmærksomhed de erhvervsrettede uddannelser har fået på det seneste. De blev nævnt i åbningstalen. De bliver besøgt af Statsministeren og hendes partileder kolleger. Og stort set alle partier er op til udskrivelsen af valget kommet med ideer og forslag til, hvordan Danmark bedst muligt investerer i de erhvervsrettede uddannelser. Det er kun positivt. Derfor håber vi nu, at valget bliver den afgørende faktor, der sikrer elever, lærlinge og kursister de bedste erhvervsrettede uddannelser fremover.

Vanskelige tilpasninger

Erhvervsskolerne står, som resten af samfundet, i en vanskelig situation, hvor store beslutninger er nødvendige for at kunne imødekomme de voldsomt stigende priser. Det sker samtidig med, at skolerne oplever et faldende elevtal. På flere skoler betyder det, at en markant tilpasning af antal medarbejdere er uundgåelig. Andre skoler har så høje priser på gas og energi generelt, at det kan betyde færre valghold og langt færre penge til den almindelige drift. Det vil få konsekvenser for uddannelsernes kvalitet og skolernes mulighed for at fastholde samt tiltrække elever.

I DEG-L mener vi, at større frihed til skolerne kan lette arbejdet med at imødekomme disse udfordringer samtidig med, at det kan sikre en bedre brug sektorens ressourcer. Regeringen har allerede taget initiativ til at sætte folkeskoler og kommuner fri for selv at finde de bedste løsninger, hvilket også blev fremhævet i statsministerens åbningstale. Den tillid ønsker DEG-L også for erhvervsskolesektoren. Så bestyrelser, ledelser og medarbejdere sammen kan udvikle de bedst mulige uddannelser til gavn for elever, lærlinge og kursister.

Nødvendigt for den grønne omstilling

De erhvervsrettede uddannelser er essentielle, hvis Danmark skal gøre sig forhåbninger om at føre planerne for den grønne omstilling ud i livet. Derfor er det nødvendigt for både klimamål og den generelle samfundsudvikling, at sektoren kan tilbyde ordentlige uddannelser. Og som det er påpeget så mange gange før, er der mange brancher, der allerede nu oplever en alvorlig mangel på arbejdskraft. Når der investeres i vores fremtid, hvad end det er grønne tiltag, bedre psykiatri, sundhed mm., så er det afgørende, at man også anskuer uddannelse som en nødvendig del af at kunne opfylde målene. Det skal være et krav, at alle store aftaler, indeholder en drøftelse og finansiering af det kompetencekrav og -løft, der skal til for at kunne imødekomme målsætningerne i aftalerne. Nye supersygehuse og vindmølleparker ser aldrig dagens lys, eller kommer til at fungere, som det ønskes, hvis ikke der er medarbejdere, der kan planlægge, bygge, koordinere og styre driften af dem.

Vi har mange forhåbninger. Nu er det op til politikerne.