Dokument, Høringssvar

Udkast til bekendtgørelse om kørekort

DEG-L høringssvar

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne (DEG-L) takker for muligheden for at indgive høringssvar i forbindelse med ovenstående høring. DEG-L har i den forbindelse følgende bemærkninger.

Ad. §44, stk. 1-2 om ”undervisning til kategorierne C1, C, D1 og D må først påbegyndes, når ansøgeren har erhvervet kørekort til kategori B og er fyldt 18 år” samt ”undervisning til kategorierne B/E, C1/E, C/E, D1/E og D/E må først påbegyndes, når ansøgeren har erhvervet kørekort til kategori B og er fyldt 18 år”
DEG-L undrer sig over, hvorfor kørekortsundervisningen til kategorierne B/E, C1/E, C/E, D1/E og D/E ikke kan påbegyndes, før ansøgeren er fyldt 18 år.

Det vil være en stor hjælp på erhvervsuddannelserne indenfor transportområdet, hvis undervisningen kan påbegyndes tre måneder før, ansøger fylder 18 år, ligesom det i dag er gældende for kategori B. Det vil både medvirke til en lettere uddannelsesplanlægning hos uddannelsesinstitutionerne samt sikre arbejdsgiverne en hurtigere kvalificeret arbejdskraft. Derudover vil det højne motivationen for at vælge en transportuddannelse for de unge.

Ad. §60, stk. 6 om ”aflægger en førstegangserhverver af kørekort til kategori B en praktisk prøve uden at bestå prøven, kan en ny praktisk prøve ikke aflægges, før der er forløbet syv dage fra den seneste praktiske prøve (…)”
DEG-L mener, at det er unødvendigt at lave en ventetid på syv dage, såfremt eleven ikke består den praktiske prøve. Når en elev sendes til køreprøve, er det vurderet, at eleven kan gennemføre og bestå en køreprøve. I tilfælde af, at eleven ikke består den praktiske prøve, vil den fagligt ansvarlige kørelærer kunne vurdere, om den pågældende elev er klar til en ny prøve efter kort tid og ikke nødvendigvis efter syv dage på ny køreprøve, hvis der er ledige prøver.

Ad. §63 om ”køreprøver kan gennemføres på dansk, engelsk, grønlandsk eller færøsk. For personer med bopæl i Haderslev kommune, Aabenraa kommune, Tønder kommune og Sønderborg kommune kan køreprøven gennemføres på tysk, jf. dog stk. 4”.
DEG-L stiller sig uforstående over for, at muligheden for anvendelse af tolk ved såvel teoriprøve som den praktiske prøve bortfalder.

DEG-L mener, at det er en barriere i forhold til rekruttering af international arbejdskraft, arbejdskraft som ellers er nødvendig for branchens overlevelse. Flere fremskrivninger peger på, at det danske arbejdsmarked kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft, herunder transportbranchen, hvor den internationale arbejdskraft spiller en altafgørende rolle. DEG-L mener derfor, at det er en klar fejlvurdering, at der ikke længere kan anvendes tolkeprøver i forbindelse med aflæggelse af teori samt praktiske prøve.

Kontakt

Jesper

Jesper Nielsen

Direktør
25 65 92 78