Map bånd uden ikoner

Tættere på II

Regeringen præsenterede i oktober 2021 udspillet ”Tættere på II - Sundhed, uddannelse og lokal udvikling”. Udspillet indeholder forslag om oprettelse af op til 18 nye ungdomsuddannelsestilbud i byer uden et tilbud og forslag til ny institutionslov.

Det fremgår af udspillet 'Tættere på II' at regeringen vil tage initiativ til, at der oprettes op til 18 nye ungdomsuddannelsesudbud i byer med over 10.000 indbyggere, hvor der ikke er et tilbud i forvejen. DEG har set nærmere på situationen i de 15 byer med over 10.000 indbyggere uden ungdomsuddannelse

Det er vigtigt, at nye udbud af ungdomsuddannelser etableres med stor omtanke, så der sikres kvalitet i de nye uddannelsesudbud, samtidig med at eksisterende ikke udhules
Lars Goldschmidt

Lars Goldschmidt, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne (DEG-B) hilser udspillet velkommen og hæfter sig særligt ved, at børne- og undervisningsministeren lægger vægt på, at de nye uddannelsesudbud skal implementeres med omhu og i tæt dialog med lokalområderne og ungdomsuddannelsesinstitutionerne.

- Det er glædeligt, at vi har en regering, der har fokus på de unge og på det fundament, hvorpå de dannes og klædes på til fremtiden. At få en ungdomsuddannelse er absolut altafgørende for, at unge finder fodfæste i deres voksenliv og det arbejdsliv, der venter forude. Derfor er det også vigtigt, at nye udbud af ungdomsuddannelser etableres med stor omtanke, så der sikres kvalitet i de nye uddannelsesudbud, samtidig med at eksisterende ikke udhules, siger Lars Goldschmidt.

I følge Lars Goldschmidt har vi i dag et fleksibelt og grundigt styringssystem, når det kommer til etablering af erhvervsrettede ungdomsuddannelser, som omfatter erhvervsuddannelserne og de erhvervsgymnasiale uddannelser; hhx og htx.

- I dag etableres udbud af erhvervsrettede uddannelser efter omfattende udbudsrunder, hvor arbejdsmarkedets parter, regioner, kommuner og børne-og undervisningsministeren m.fl. i fællesskab tager stilling til, hvor i landet, der er behov for hvilke uddannelser. Her indtænkes både lærepladsmuligheder, beskæftigelsesmuligheder, kvalitet i uddannelserne og elevgrundlag. Derfor mener vi også, at erhvervsuddannelserne og de erhvervsgymnasiale uddannelser som udgangspunkt er bredt etableret efter lokale, regionale og nationale behov og ud fra de økonomiske rammer, der er mulighed for, siger Lars Goldschmidt.

Fleksible udbudsmuligheder

Lars Goldschmidt mener, at regeringens udspil lægger op til mere fleksible udbudsmuligheder til gavn for både de unge og for samfundet.

- Med et aktuelt behov for at flere unge får en ungdomsuddannelse og for, at endnu flere unge vælger den faglærte vej, er vi også indstillet på at vende hver en sten og se på mulighederne i udspillet i samarbejde med børne- og undervisningsministeren.

- Vi ser fx muligheder i en konstellation, hvor arbejdsmarkedets parter indgår i bestyrelserne på alle ungdomsuddannelsesinstitutioner, så der kan værnes om det særligt erhvervsrettede i erhvervsuddannelserne samt hhx og htx. Samtidig er det spændende, hvis erhvervsskolerne kan udbyde en ny toårig erhvervsrettet hf, eller de nye praksisrettede studieretninger på stx, som pt. er under udarbejdelse. Det vil give en større fleksibilitet i udbuddene til gavn for de unge, som skal vælge en ungdomsuddannelse, siger Lars Goldschmidt.