Personvognsmekaniker elev arbejder med dæk/fælge

2021 blev et rekordår for lærepladser

Nyhed

Ny årsanalyse af lærepladsområdet.

I 2021 blev der indgået rekordmange uddannelsesaftaler. Samtidig blev det højeste antal igangværende uddannelsesaftaler nogensinde målt. Det viser en årsanalyse af lærepladsområdet, som Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har udarbejdet.

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har udarbejdet en årsanalyse af lærepladsområdet, som viser, at der i 2021 blev indgået rekordmange nye uddannelsesaftaler. I alt blev der indgået 48.922 uddannelsesaftaler, hvilket er det højeste antal nogensinde registreret på et år. Samtidig blev der i august måned 2021 registreret 80.495 igangværende uddannelsesaftaler, hvilket også er det højeste antal nogensinde målt.

- Det er positivt, at der er kommet gang i lærepladsområdet. Vi ser et arbejdsmarked i højkonjunktur, som øger efterspørgslen efter lærlinge, som så igen betyder, at flere virksomheder tager lærlinge. Det er en udvikling, der er hamrende vigtig at fastholde, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier – Lederne.

899 flere nye uddannelsesaftaler

I 2021 var der på månedsbasis mellem 4 og 8 procent flere igangværende uddannelsesaftaler sammenholdt med 2020, og over hele året blev der indgået 899 flere nye uddannelsesaftaler end året før. Det svarer til en fremgang på 2 procent.

Tallet dækker over regionale forskelle. Mens Region Midtjylland tegnede sig for den største fremgang på 4 procent, var der ingen fremgang at spore i region Sjælland.

- Som samfund har vi brug for, at der er flere, der vælger en erhvervsuddannelse. Vi mærker allerede nu, at der mangler faglærte, og flere analyser viser, at behovet vokser. Det gælder hele landet, siger Lars Goldschmidt, formand for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier – Bestyrelserne. Han pointerer:

- De faglærte er afgørende for mange brancher i Danmark. De er fundamentet for at sikre den økonomiske vækst, den grønne omstilling samt klimasikringen af vores samfund. Vi har brug for politisk handling, der understøtter, at der er flere der vælger en erhvervsuddannelse, så vi kan sikre tilgangen af faglærte til de mange brancher, der afhænger af dem.  

Læs hele årsanalysen for lærepladsområdet 2021