AUB-loven og erhvervsuddannelsesloven m.m.

DEG høringssvar

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) takker for muligheden for at afgive høringssvar i forbindelse med ovenstående høring.

DEG gør opmærksom på, at afskaffelsen af færdiggørelsestaxameteret og den deraf følgende forhøjelse af lærepladsbonussen kan komme til at betyde en reel takstreduktion for skolerne, da elever, som påbegynder grundforløbet med en læreplads eller elever der er er i Ny mesterlære, ikke vil udløse lærepladsbonus og fremadrettet heller ikke vil udløse færdiggørelsestaxameter.

Modellen er allerede udmøntet ved en tekstanmærkning, men DEG foreslår, at modellen justeres med dette lovforslag, da den konkrete udmøntning ikke svarer til den virkelighed, som skolerne oplever, og det arbejde skolerne har med at skaffe lærepladser til eleverne.

Det foreslås, at modellen ændres således, at præmien bliver udløst for de elever, som efter grundforløb 2 har en læreplads uafhængig af, hvornår den er opnået, idet skolerne bruger mange ressourcer på at have en tæt relation til de omkringlæggende virksomheder for at de tager en elev.

Erhvervsskolerne udfører et stort arbejde med virksomhederne for at få elever i Ny mesterlære, men belønnes ikke med den nye ordning. Ligeledes har skolerne opgaver mht., at der sker afklaring af, hvilke læringsmål virksomheden varetager, og hvilke læringsmål skolen opfylder. Det sidste er typisk certifikatfag og grundfag.

Derfor foreslås modellen ændret således, at præmien bliver udløst for de elever, som opnår kvalifikationer til hovedforløbet. Det vil indebære, at de mange elever, der får en ny mesterlærerkontrakt også kan udløse tilskud.

Generelt er omlægningen forbundet med en række principielle problemer. Færdiggørelsestaxameteret blev i tidernes morgen indført ved at tage midler ud af undervisningstaksterne og med dette forslag fjernes færdiggørelsestaxameteret til en lærepladstilskud, hvilket reelt betyder, at der sendes signal om at flytte midler fra undervisningens gennemførelse til det lærepladsopsøgende arbejde. Endvidere vil forslaget om at omlægge ordningen fra en fast takst til en rammestyret ordning i udgangspunktet flytte midler mellem skolerne.

Foruden ovenstående har DEG ikke yderligere bemærkninger.

Kontakt

Portræt af Mie Hovmark

Mie Hovmark

Chefkonsulent og teamkoordinator - eud & eux