Graf

Augustoptaget på grundforløb 2 er faldet med 17%

Pressemeddelelse

Netop opgjorte tal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at optaget på grundforløb 2 er faldet med 17%. Udviklingen går stik imod de politiske mål om, at flere skal starte på en erhvervsuddannelse. Faldet betyder også, at erhvervsskolerne er i gang med svære tilpasninger.

Tallene for optaget på erhvervsuddannelsernes grundforløb 2 i august viser et fald på 17% sammenlignet med august 2021. I august 2022 blev der optaget 10.427 elever, det tal var 12.507 i 2021.

- Det er en alvorlig udfordring for erhvervsskolerne, der skal levere kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne, at langt færre er blevet optaget på erhvervsuddannelserne. Skolerne kan få svært ved at bevare og opretholde de faglige miljøer, lyder det fra Kasper Palm, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne.

Det er dog ikke så underligt i det nuværende arbejdsmarked, der skriger på arbejdskraft, at mange vælger job fremfor uddannelse. Det er sandsynligt, at faldet er et udtryk for, at en del af de lidt ældre afventer at søge ind på et grundforløb, hvor de vil gå fra lønnet beskæftigelse til SU. På sigt kan det dog få konsekvenser for den enkelte og for arbejdsmarkedet, hvis tendensen fortsætter.

- Det er nu der skal investeres i erhvervsuddannelserne, så de kan bidrage til at få uddannet faglært arbejdskraft. Flere faglærte er afgørende for de omstillinger, arbejdsmarkedet står overfor - ikke mindst i forhold til den grønne omstilling. Det skal erhvervsskolerne være klar til, forsætter Kasper Palm.

Svære tilpasninger er nødvendige

Faldet i optaget har en direkte økonomisk konsekvens for skolerne, som må skære helt ind til benet. Færre elever betyder færre penge at drive uddannelser for. Et mindre budget kan betyde at der bliver oprettet færre hold, at skolerne må standse eller udsætte udviklingsprojekter og skære planlagte investeringer i udstyr og nye maskiner fra. Alt det øger risikoen for at faglige miljøer på skolerne forsvinder.

- Tallene er bekymrende og det har triste konsekvenser for vores skoler, at optaget på grundforløb 2 er faldet så meget. Nogle skoler må stoppe optag på visse uddannelser, afskedige dygtige faglærere eller helt lukke udbud. Det har alt sammen konsekvenser for elevernes uddannelsesmuligheder, uddannelsernes kvalitet og muligheden for at tiltrække elever, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne.

- Der er i øjeblikket mange politiske skåltaler om erhvervsuddannelserne. Alle vil dem gerne, men når det kommer til stykket, er det ikke erhvervsuddannelserne, der bliver investeret i. Det må være en kerneopgave for en ny regering at styrke erhvervsuddannelserne. Det mener både vi, arbejdsmarkedets parter og ikke mindst eleverne, siger Ole Heinager.

Kontakt

Billede af næstformand for DEG-B, Kasper Palm

Kasper Palm

Formand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne
Pressebillede Ole Heinager

Ole Heinager

Formand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Lederne