Lov om velfærdsaftaler

DEG høringssvar

DEG henleder opmærksomheden på, at optagelse på en ungdomsuddannelse på nuværende tidspunkt er baseret på uddannelsesparathedsvurderingen. Eleverne skal til en optagelsesprøve, såfremt de ikke har en uddannelsesparathedsvurdering og lever op til gældende adgangskrav. Hvis man på baggrund af denne lovgivning fraviger uddannelsesparathedsvurderingen, må det være en forudsætning, at lovgivningen vedr. optag på ungdomsuddannelserne tilpasses de særlige rammer.

Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier (DEG) takker for invitationen til at afgive høringssvar. Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har følgende bemærkninger til ovenstående høring.

Desuden har vi følgende kommentar til nedenstående passage, som fremgår af forslagets side 3. Som vi forstår det, lægges det ud til kommunerne at uddannelsesparathedsvurdere eleverne, men hvordan det konkret skal organiseres ift. optag på ungdomsuddannelse, synes uklart.

Det fremgår af § 9, stk. 3, 1. pkt., at kommunalbestyrelsen efter godkendelse af børne- og undervisningsministeren vil kunne foretage en vurdering af, hvorvidt eleverne har forudsætninger for at påbegynde og gennemføre en ungdomsuddannelse, som træder i stedet for vurdering af uddannelsesparathed efter lov om kommunal indsats for unge under 25 år.

DEG kan være en smule bekymret for, om ungdomsuddannelserne kan risikere at komme i klemme, hvis man fraviger for meget fra det gængse regelsæt, jf. ovenstående bemærkning.

Endelig henleder vi opmærksomheden på sammenhængen til uddannelsesparathedsvurderingen under ”optagelse.dk” og herunder til de respektive tilhørende tekniske IT-systemer, således at ingen stilles ringere vedr. optagelse på en ønskeuddannelse, eller ikke kan optages pga. formalitetsfejl, bare fordi eleven tilfældigvis kommer fra en ”forsøgskommune”.

Kontakt

Thomas

Thomas Kurz Ankersen

Chefkonsulent - jura & organisation