Unge, druk, fest, alkohol

Ny forebyggelsesplan opfordrer ungdomsuddannelser til at have en alkoholpolitik

Nyhed

SVM-regeringen, Alternativet, Danmarksdemokraterne, Konservative og SF har præsenteret en ny forebyggelsesaftale med 30 initiativer, der skal forebygge og nedbringe børn og unges forbrug af nikotinprodukter, tobak og alkohol.

Som en central del af forebyggelsesplanen målrettet børn og unge bliver alkoholprocenten sat ned fra 16,5 til 6 for unge på 16 og 17 år. Derudover indeholder den politiske aftale en opfordring til alle ungdomsinstitutioner om at bidrage til en sundere alkoholkultur blandt unge i Danmark. Der står i aftalen:

Aftalepartierne vil opfordre til, at efterskoler, ungdomsuddannelser og forberedende grunduddannelser udformer og implementerer en alkoholpolitik. Det skal gøres lokalt, så der sikres ejerskab, og det skal ske med inddragelse af elever og forældre. Der skal også afsættes midler til aktiviteter, som fremmer inkluderende fællesskaber for unge, hvor alkohol ikke er i fokus.

Ifølge formanden for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier –Lederne Ole Heinager har skolerne allerede godt styr på alkoholpolitikken og på sociale aktiviteter uden alkohol. 

- Skolerne har alkoholpolitikker og arbejder meget aktivt med at fremme en bedre alkoholkultur i dialog med eleverne. De fleste aktiviteter på skolerne foregår også helt uden alkohol. Forebyggelsesplanen er et skridt på vejen, men ikke særlig ambitiøs i mine øjne. Vil man virkelig have fremtidige generationer til at drikke mindre og følge sundhedsstyrelsens anbefalinger, så skal man sætte mere markant ind fra politisk hold. 

Sundhedsstyrelsen ændrede sidste år sine anbefalinger om alkohol og fraråder unge under 18 år at drikke alkohol. Derfor så Ole Heinager også gerne, at skoler, elever og forældre ikke selv skulle stå med ansvaret for at skabe kulturændringen.

- Det efterlader et stort ansvar til skolerne, eleverne og forældrene, når der ikke er mere klare regler på området. 

Den nye aftale er væsentligt mindre vidtgående end det udspil, den socialdemokratiske regering fremlagde i marts 2022, hvori der blandt andet var forslag om at sætte aldersgrænsen for salg af al alkohol op til 18 år. Aftalen bliver af flere kritiseret for at være for svag. Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for Radikale Venstre, siger til DR:  

- Aftalen går imod al evidens, imod andre landes erfaringer, imod alle sundhedsfaglige eksperter og imod Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Derfor kan jeg ikke blåstemple den samlede plan.

Fælles alkoholpolitik

Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne arbejder sammen for at skabe en kultur på ungdomsuddannelserne, hvor alkohol spiller en mindre rolle end i dag. 

En ungdomsuddannelsesinstitution skal danne rammen om et trygt ungdomsliv, hvor de unges sociale fællesskaber ikke bygges på høje promiller. Derfor har foreningerne anbefalet skolerne at følge denne fælles alkoholpolitik:

Alkohol

Danske Gymnasier og Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne har sammen formuleret et forslag til en fælles alkoholpolitik, der skal gå på tværs af alle ungdomsuddannelser.

Emne