Tømrer elev bygger af træ

Potentialet for øget gennemførsel på erhvervsuddannelserne er størst hos de ældre unge og voksne

Pressemeddelelse

Det er de ældre unge og voksne, som starter direkte på grundforløb 2, der i høj grad falder fra deres erhvervsuddannelse. Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier mener, at grundforløb+ i en friere form kan hjælpe flere igennem deres uddannelse.

Øget gennemførsel på erhvervsuddannelserne har længe haft politisk bevågenhed, idet det er en oplagt mulighed for at få flere faglærte ud på arbejdsmarkedet. Fokus på øget gennemførsel er skærpet yderligere med SVM-regeringen og Mattias Tesfaye som ny børne- og undervisningsminister, som har gjort det klart, at erhvervsuddannelserne skal være førstevalget for mange flere, samtidig med at flere skal gennemføre.

En ny kortlægning af frafaldet på erhvervsuddannelserne, som Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier har lavet, viser, at knap 60 pct. af frafaldet på erhvervsuddannelserne sker i løbet af, eller lige efter grundforløb 2. Af de elever, der afbryder forløbet, er langt de fleste ældre unge og voksne, hvis indgang til en erhvervsuddannelse er direkte via grundforløb 2.

- Vi ved fra en tidligere analyse af netop denne målgruppe, at motivationen for at starte på en erhvervsuddannelse er, at komme videre i livet, sikre fremtidige muligheder for beskæftigelse og at skabe glæde i tilværelsen. Derfor er det vigtigt, at vi nu kan se, at det særligt er denne målgruppe, vi skal fokusere på i højere grad gennemfører deres uddannelse, siger Kasper Palm, formand for Danske Erhvervsskoler og Gymnasier – Bestyrelserne. 

Samtidig viser kortlægningen, at der er en sammenhæng mellem, hvad eleverne kommer fra og hvad de falder fra til. Mange af de helt unge, som kommer fra grundskolen og derved uddannelse, vælger en anden uddannelse. Deres frafald er således et omvalg. Det problematiske frafald er de ældre unge og de voksne, som kommer fra ledighed og falder fra til ledighed.

- En del vælger en anden uddannelse eller finder et arbejde. Det er ikke problematisk i sig selv, bortset fra, at vi samfundsmæssigt har brug for flere faglærte og derfor meget gerne så, at flere gennemførte. Der, hvor der derimod er en særlig udfordring, er når eleverne falder fra til ingenting, forsætter Kasper Palm.

Frafaldet skal mindskes med grundforløb+

I Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier mener vi, at grundforløb+ er et rigtigt godt initiativ fra den politiske aftale Fra folkeskole til faglært fra 2018, der er lavet som et 10-ugers tilbud til de ældre unge og voksne, der ikke er afklarede om, hvilken erhvervsuddannelse, der er match for dem. 

I aftalen er der afsat midler til brug af grundforløb+, men som ikke er anvendt til formålet. Årsagen er ifølge erhvervsskolerne de mange bindinger, der er på ordningen, som gør det svært at tilbyde grundforløb+ til alle de elever, der har behov. Derfor foreslår Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier at grundforløb+ gøres tilgængelig for flere.

- Vi foreslår at løsne mulighederne for brug af grundforløb+, så flere elever kan få gavn af forløbet. Grundforløb+ er et værktøj, vi allerede har og kender, men hvor kravene for adgang i dag er så mange, at skolerne har svært ved at tilbyde forløbet til alle de elever, der har brug for de ekstra 10 uger til afklaring. Vi mener, at grundforløb+ er et oplagt redskab til at understøtte de elever, som er i risiko for ikke at gennemføre deres uddannelse, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne. 

Emne

Kontakt

Billede af næstformand for DEG-B, Kasper Palm

Kasper Palm

Næstformand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne