Voksne elever på værksted

Januaroptaget på grundforløb 2 er faldet med 9 procent

Nyhed

I januar startede 9 procent færre elever på grundforløb 2 på en erhvervsuddannelse sammenlignet med 2021. Samtidig er optaget det laveste siden grundforløbets indførsel i 2016.

Tallene for optaget på erhvervsuddannelsernes grundforløb 2 i januar, som netop er blevet offentliggjort, afslører et fald på 9 procent sammenlignet med januar 2021. Helt konkret er der optaget 20.227 elever i januar 2022 mod 22.176 i 2021. Ved grundforløbets indførsel i 2016 lå optaget i januar på 22.084 elever.

- Det er ikke så underligt, når man tager den aktuelle arbejdsmarkedssituation og den høje beskæftigelse i betragtning. Sidste år under corona så vi en stigning på 8 procent, men i år har vi en anden situation, hvor virksomhederne har svært ved at skaffe nok ufaglært arbejdskraft. Derfor er der arbejde til alle, der kan og vil, og det giver udslag i uddannelsesaktiviteten, siger Lars Goldschmidt, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier -Bestyrelserne.

Faktisk udviklingi GF2-optag (januar optag)
Kilde: Data fra Børne – og Undervisningsministeriet

Færre ’ældre unge’ og voksne på erhvervsuddannelserne

Optagetallene på grundforløb 2 dækker både over de unge elever, der er overgået fra grundforløb 1 til grundforløb 2, samt de ’ældre unge’ og voksne elever, der er startet direkte på grundforløb 2. Dykker man ned i tallene ser man, at nedgangen primært er båret af den direkte tilgang til grundforløb 2, som dækker over de ’ældre unge’ og voksne.

Faktisk udvikling GF2-optag fordelt på overgangsoptag og direkte optag (januar optag)
Kilde: Data fra Børne – og Undervisningsministeriet

- I det store billede er udviklingen forholdsvis stabil, når man ser på perioden fra 2016 og frem. Kigger vi længere tilbage før reformen, som indførte de nye grundforløb, så tiltrak erhvervsuddannelserne langt flere ældre elever, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier -Lederne, og tilføjer:

- Uanset hvordan man ser på det, så er udfordringen, at der er hårdt brug for flere faglærte i stort set samtlige brancher. Derfor er der brug for, at der bliver gjort noget for, at også flere ældre unge og voksne elever finder vej til erhvervsuddannelserne.

Giv de ældre unge og voksne adgang til afklaring og kompetenceløft

I DEGs katalog ”Indspil til Danmark kan mere” foreslås det blandt andet, at adgangsbegrænsningerne for grundforløb+ lempes, så alle, der har behov for enten afklaring eller et kompetenceløft kan få adgang.

-  Selvom man er blevet ældre, så kan det være svært at vide, hvilken erhvervsuddannelse, der er den rigtige for én. Dertil mener vi, at det vil fjerne nogle barrierer, hvis erhvervsskolerne får lov til at løfte de unge voksne til 02 i dansk og matematik, som er de adgangskrav, der er på erhvervsuddannelserne. Men det kræver, at indholdsdelen af grundforløb+ også sættes mere fri end tilfældet er i dag, siger Ole Heinager.

Læs mere i ”Indspil til Danmark kan mere

Emne

Kontakt

Kitte Verup

Kitte Laurine Verup

Pressechef