Elev, lærling, håndværk, tømrer, EUD, EUX

Nye optagetal: Færre elever er startet på en erhvervsskole

Nyhed

Nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet afslører, at augustoptaget i år samlet set er faldet med 3 procent på erhvervsuddannelserne sammenlignet med 2022. På erhvervsgymnasierne ses der en fremgang på 4 procent på hhx, mens htx oplever en markant nedgang i optagetallet på 15 procent.

*Børne- og Undervisningsministeriet har udsendt korrigeret data. Derfor er optagetallene tilrettet den 16. november. 

Mens antallet af elever, der starter direkte på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen stort set er uændret, ses der en nedgang i antallet af ældre og voksne elever, der starter på en erhvervsuddannelse.

Tilgangen til grundforløb 2 falder med 4 procent fra 10.676 til 10.248 elever sammenlignet med 2022.

- Det er desværre ikke overraskende. Det er en tendens vi har set hen over en længere årrække. Men vi er optimistiske i forhold til, at udviklingen kan vendes. Regeringen har lovet et bevillingsløft til erhvervsuddannelserne, som vi håber kan gå til initiativer i forhold til den ældre unge og voksne målgruppe, hvor vi mener, at der skal være bedre muligheder for at tilbyde det, der kaldes grundforløb+ til mange flere, siger Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne.

Tilgangen til grundforløb 1, som er elever, der kommer direkte fra folkeskolen, er stort set uændret og falder med en enkelt procent. Her fremhæver Ole Heinager det nye folkeskoleudspil som et vigtigt initiativ i forhold til at tiltrække flere af de unge til erhvervsskolerne.

- Vi ser med meget positive øjne på regeringens planer om en folkeskole, der har langt større fokus på at integrere praksisfaglighed i læringen. Det tror vi er et vigtigt skridt i den rigtige retning så flere unge får øjnene op for at tage en erhvervsuddannelse.

HHX går frem og HTX tilbage

På erhvervsgymnasierne oplever hhx for andet år i træk en stigning i tilgangen på fire procent. De unges interesse for handelskompetencer ses også inden for erhvervsuddannelserne, hvor det merkantile hovedområde som det eneste hovedområde oplever en stigning på grundforløb 1.

Mens handelskompetencer ser ud til at vinde indpas hos de unge, lider STEM-kompetencer en anden negativ udvikling. For andet år i træk ses en nedgang på det tekniske gymnasie htx fra 4.739 i 2021 til 3.694 i år. Et samlet fald på 22 procent på to år.

- Det er dejligt at opleve de unges interesse for hhx. Som handelsstudent får eleverne en direkte forbindelse mellem erhvervsliv og virkelighedens udfordringer. Nye erhvervstalenter er essentielle for Danmark og dansk erhvervsliv. Derfor er det vigtigt, at vi kontinuerligt uddanner dygtige unge mennesker, som får en erhvervsrettet profil, siger Ole Heinager.

Når det er sagt, mener Ole Heinager, at der er grund til at råbe vagt i gevær, når der er færre af de unge, der tilvælger STEM.

- Det skal vi alle sammen tage alvorligt. Det ser nemlig ikke ud til, at de vælger andre naturfaglige linjer på fx det almene gymnasie.

HTX har en række tekniske signaturfag og er den gymnasieuddannelse, hvor flest læser hurtigt videre.

- Det er typisk videregående uddannelser såsom ingeniør, datalogi og andre tekniske uddannelser inden for STEM-området med gode beskæftigelsesmuligheder, som htx’erne vælger. Derfor vil det komme til at gå ud over de tekniske og naturfaglige videregående uddannelser, hvis ikke udviklingen vendes, siger Ole Heinager.

Emne