Noter, kuglepen, telefon, økonomi, finans

Vigtige investeringer i erhvervsuddannelserne i finanslovsforslaget

Pressemeddelelse

Som regeringen allerede har annonceret, bliver erhvervsuddannelserne nu for alvor prioriteret. Fra næste år indfases et tiltrængt bevillingsløft på erhvervsuddannelserne, der ender med 700 mio. kr. mere årligt i 2030 sammenlignet med i dag.

Allerede inden regeringen afslørede deres finanslovsudspil torsdag eftermiddag, havde en række konkrete forslag på erhvervsskolernes område allerede set dagens lys.

Det gælder et økonomisk løft på erhvervsuddannelserne, der fra næste år gradvist indfaser et bevillingsløft på 100 mio. kr. i 2024, der trinvist ender på 700 mio. kr. i 2030 og årene fremover, samtidig med at den midlertidige kvalitetsudviklingspulje på 200 mio. kr., som ellers stod til at udløbe med udgangen af året, bliver gjort permanent.

Det gælder også permanentgørelse af muligheden for at få forhøjet dagpengesats på 110 procent, hvis man er over 30 år og tager en erhvervsuddannelse inden for brancher med mangel på arbejdskraft, og et initiativ, som skal tilgodese erhvervsuddannelser i forhold til de videregående uddannelser.

- Det føles som om, at mange års modvind er vendt til medvind på cykelstien. Og som jeg har sagt før, så er det svært at få armene ned, fordi vi kan se, at mange af de ting vi i årevis har efterspurgt nu bliver til virkelighed, siger Kasper Palm, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne.  

Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne tilslutter sig den positive stemning:

- Det føles godt, at vores bekymringer er blevet hørt, og at vi har nogle politikere, der nu for alvor gør noget for at imødekomme mange af de ting vi har efterspurgt. Vi har drøftet udfordringerne i mange år, og der er søsat mange velmenende initiativer, men med begrænset effekt. Nu lader det til, at tyren for alvor tages ved hornene.

Reguleringer og tilskud kommer erhvervsskolerne i møde

Foruden de tiltag, der allerede har været annonceret, indeholder finanslovsforslaget flere positive nyheder, som imødekommer erhvervsskolernes efterspørgsel på en mere stabil økonomi. Herunder har pris- og lønreguleringen fået et nøk opad fra 3,9 pct. til 4,4 pct., mens opskrivningen af bygningstaxametrene fastholdes på 7,8 pct fra forrige finanslov. Også særtilskuddet på 30 mio. kr. til små erhvervsskoler videreføres for et år mere.

- Det er dyrt at drive erhvervsskole og med tanke på, at priserne stadig er høje på bl.a. materialer og energi, og elevtallet samtidig har været nedadgående, så det betyder meget, at det kommes i møde med generelle reguleringer i det økonomiske grundlag og tilskud til de små erhvervsskoler, siger Kasper Palm.

Derudover konstateres det, at de afsatte 100 millioner kroner årligt i 2023-2028 og 30 millioner kroner årligt derefter til klimaerhvervsskoler forsat er at finde på finansloven, dog uden en aftale om udmøntning.

- Vi håber ikke, at klimaambitionerne forsvinder sammen med idéen om klimaerhvervsskolerne, men at man bruger pengene til at investere i grøn omstilling på alle erhvervsuddannelser, siger Ole Heinager.

Kontakt

Billede af næstformand for DEG-B, Kasper Palm

Kasper Palm

Næstformand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier - Bestyrelserne